Н.Михайлова: Само дясно правителство може да осигури добър старт на България в ЕС

Не е все едно с какво правителство България ще влезе в Европейския съюз - ляво или дясно. Само бъдещо дясно правителство може да реши положително за България въпроса ще се присъедини ли тя към страните с висока скорост на развитие или ще остане с периферните държави в ЕС.

Това заяви лидерът на СДС Надежда Михайлова в публична реч на тема "Националното в европейски контекст" в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Лекцията бе по покана на ректора на СУ проф. Боян Биолчев.

Според Михайлова от правителството, което ще ни управлява през следващия мандат, зависи ще удвоим ли стандарта си на живот и ще се появи ли средната класа. Тя нарече себе си "лидер на най-голямата дясна партия в България" и заяви претенции да води политика, която да направи хората по-богати.

Искам да спечелим битката за бъдещето на България, заяви Михайлова и посочи, че едно хипотетично дясно управление ще гарантира хармонизирано с европейските норми законодателство, по-бърз и ефективен съдебен процес и опростена данъчна система. За разлика от социалистите, ние не смятаме, че е работа на правителството да взима парите на хората и после да им връща част от тях с жест на "щедър дарител". Българинът знаел по-добре дори от средните лондонски банкери как да харчи и инвестира парите си, добави Михайлова.

Според нея, въпреки забавените реформи по време на днешното управление на НДСВ и ДПС, страната продължава да е финансово стабилна и пред прага на членството си в Европейския съюз едно ново дясно правителство би гарантирало намаляването на държавния дял в икономиката, на данъчното бреме и за корпоративните, така и за личните данъци, и би помогнало за рязкото покачване на преките приходи в бюджета. "Това са милиарди евро от приватизацията на отрасли като енергетиката, не по-малко от милиард евро за периода на следващото правителството от по-ефективен митнически контрол и пресичане на контрабандата, а също и 1,5 милиарда евро в повече от по-добро усвояване на еврофондовете и оптималното използване възможността техният размер да достигне 4% от БВП след 2006 година", заяви Михайлова.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?