Нобел за изследвания за влиянието на климата и иновациите върху икономиката

Американските учени Уилям Нордхаус и Пол Ромер си разделят наградата от 9 млн. шведски крони

Отличените Уилям Нордхаус и Пол Ромер

Двама американски изследователи си разделят тазгодишната Нобелова награда за икономика в размер на 9 млн. шведски крони заради работата си върху връзката между глобалното затопляне, иновациите и икономическия ръст.

Според съобщението на Кралската шведска академия на науките, Уилям Нордхаус и Пол Ромер са отличени заради това, че са адресирали някои от най-основните въпроси относно постигането на дългосрочен устойчив икономически ръст.

Двамата имат принос в "значителното разширяване обхвата на икономическия анализ, като изграждат модели, които обясняват как пазарната икономика взаимодейства с природата и знанието".

Изследванията на Ромер са показали как знанието може да служи като двигател за дългосрочен икономически ръст, а постигания с десетилетия ръст от няколко процента може да променя човешки животи. Предишни макроикономически изследвания посочваха технологичните иновации като основен двигател на икономическия ръст, но не даваха модели как икономическите решения и състоянията на пазарите влияят върху създаването на нови технологии. Пол Ромер решава този проблем като демонстрира как икономиката притиска фирмите да измислят нови идеи и да създават иновации. Неговият труд е публикуван през 1990 г. и става основа за това, което днес се нарича Теория на едногенния растеж. Тя е както концептуална, така и практическа и обяснява как идеите могат да доведат до пазарно процъфтяване. Теорията на Ромер провокира много други изследвания за регулациите и политиките, които могат да раждат нови идеи за дългосрочен просперитет, посочват от Кралската шведска академия на науките.

Нордхаус пък през 1970-те години започва да работи върху анализирането на ефекта на климатичните промени и обществените дейности върху икономиката. Той е провокиран от нарастващите притеснения за ефекта на фосилните горива върху глобалното затопляне. В средата на 1990-те години той създава и интегрира количествен модел, който описва как в световен мащаб си взаимодействат климатът и икономиката. Неговият модел интегрира теории и емпирични резултати от физиката, химията и икономиката. В момента той е широко разпространен и се използва за симулиране как климатът може да влияе на икономиката. Например моделът му се използва за изследване на последиците от климатични политики като въглеродните данъци.

Уилям Нордхаус е роден през 1941 г. в Албакърки, САЩ. В момента е професор по икономика в Университета Йейл.

Проф. Пол Ромер е роден през 1955 г. в Денвър. Преподава икономика в Стърн Скул ъф Бизнес на Нюйоркския университет.

Пол Ромър е изненадан от приза

 

Ромър останал изненадан от наградата. "Тази сутрин два пъти ми звъняха и аз не вдигнах, тъй като си мислех, че са спам обаждания, така че не очаквах наградата", каза той.

На пресконференция чрез видеовръзка той посочи, че човечеството може да намали отделяните въглеродни газове.


Човечеството наистина може да намали изхвърляните въглеродни газове. Щом започнем да се опитваме да ги намалим, ще останем учудени, че това не е толкова сложно, колкото сме очаквали, отбеляза той.


Ромър припомни притесненията, появили се при откриването на озоновата дупка. По думите му тогава се е говорело, че решаването на този проблем ще бъде трудно и много скъпо. Днес "ако всичко се прави правилно, по този проблем може да се направи нещо", каза икономистът. Той отбеляза обаче, че трябва да се започне сега.


Можем обаче да отчетем съществен напредък като опазваме природата, при това без да се отказваме от възможността за съществен напредък, допълни нобеловият лауреат.

Часове преди обявяването на наградените експертна група на ООН по климатичните промени предупреди за рисковете от все по-чести горещи вълни, наводнения и суши в някои райони, както и изчезването на видове, ако не бъде радикално преосмислено как действат обществата.


Преди по-малко от месец бе отбелязана десетата годишнина от фалита на инвестиционната банка Леман брадърс (Lehman Brothers), който отключи икономическата криза, от която световната финансова система вероятно все още се възстановява.


Нобеловата награда за икономически науки е на стойност 9 милиона шведски крони (1 милион долара). Тя е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп Алфред Нобел. Учредена е в негова памет близо 70 години след другите престижни отличия на негово име едва през 1969 г. от шведската централна банка.
Кариерата на Ромър го води и извън академичния свят. До началото на тази година той бе главен икономист и старши вицепрезидент на Световната банка.


Нордхаус, чието изследване включва икономическа история, е известен като автор на проучване, което преди американската инвазия в Ирак прогнозира, че разходите за войната ще достигнат 2 трилиона долара.

Споделяне

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?