Нобел за медицина за "бащата" на бебетата в епруветки

Нобел за медицина за "бащата" на бебетата в епруветки

"Бащата" на бебетата в епруветка - британският учен професор Робърт Едуардс - е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за медицина или физиология, съобщиха световните информационни агенции в понеделник. Нсеки ден от тази седмица ще бъдат обявявани насителите на престижната награда, като лауреатът на

Нобеловата награда за медицина или физиология по традиция се обявява първа.

От Кралския каролински медико-хирургичен институт в Стокхолм обосновават избора си с това, че "постиженията на Робърт Едуардс направиха възможно лечението на безплодието, което засяга голяма част от човечеството, включително над 10% от всички двойки по света".

Британският физиолог проф. Робърт Едуардс е на 85 години.

Лауреатите на Нобеловата награда за медицина или физиология се определят от Кралския каролински медико-хирургичен институт в Стокхолм и се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала.

Нобеловата награда, която се присъжда от 1901 г., тази година е на стойност 10 милиона шведски крони или 1,5 милиона долара.

Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за медицина или физиология, са Иван П. Павлов (Русия) - 1904, Роберт Кох (Германия) - 1905, Александър Флеминг (Великобритания) - 1945, Джордж Бидъл (САЩ), Едуард Тейтъм (САЩ) и Джошуа Ледърбърг (САЩ) - 1958 г.

Миналата година Нобеловата награда за медицина или физиология беше присъдена на американците Елизабет Х. Блекбърн, Каръл В. Грайдър и Джек Шостак за откритието как хромозомите са защитени от теломери и ензима теломераза. Откритието има приложение в лечението на рака и изясняване на процесите на

стареенето. Учените са решили основен проблем в биологията - как хромозомите могат да се копират напълно при клетъчното деление и как се защитават от израждане.

Споделяне

Още по темата

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?