Нобелов лауреат каза, че коронавирусът е направен в лаборатория, Фейсбук обяви новината за фалшива

Увеличават се нестандартните хипотези за произхода на глобалната зараза

Проф. Люк Монтание

Френският професор и нобелов лауреат Люк Монтание подсили нестандартните хипотези за произхода на новия коронавирус, които набраха сила покрай обсъжданата в САЩ тема за "странни" обстоятелства около работата на изследователска лаборатория в Ухан, занимаваща се с коронавирусите. Пред френска телевизия ученият заяви, че вирусът може да е неумишлен, страничен резултат от лабораторна разработка на ваксина срещу ХИВ, а Фейсбук обяви твърдението му за "частично фалшива информация".

Наскоро в. "Вашингтон пост" публикува грами на американски дипломати от 2018 г., отправящи предупреждения за сигурността на лабораторните експерименти. Заради всички тези обстоятелства и в духа на обвинителната си реторика спрямо Китай президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ започват разследване на появата на коронавируса. От своя страна, Китай обвини САЩ, че вирусът е разработка на американските военни.

На този фон се появи интервю на френския вирусолог проф. Люк Монтание през френската телевизия "Си Нюз", който изказа предположение, че новият коронавирус, предизвикващ болестта Covid-19, е бил разработен в лабораторни условия. Люк Монтание стана популярен у нас покрай процеса срещу българските медици в Либия, в който бе привлечен като експерт. В това си качество той представи безспорни доказателства за невинността на медиците.

Монтание, който е носител на Нобелова награда през 2008 г. за откриването на вируса ХИВ, каза, че, за да стигне до тези изводи, се е опирал на изучаване на структурата на вируса, която е изложена в научната разработка на френския математик Жан-Клод Перез.

Според проф. Монтание, математикът е изследвал вируса до най-малки подробности. Той смята, че вирусът SARS-CoV-2 "съдържа елементи на вируса ХИВ, който предизвиква СПИН".

Монтание каза още, че група индийски учени са се опитали да публикуват изследване от аналогичен тип, но са били подложени на огромен натиск.

Стигнахме до извода, че с този вирус са правени манипулации, каза Монтание. Той е на мнение, че вирусът не е с естествен произход, а е работа на молекулярни биолози.

Монтание заяви, че вирусът е бил създаден в лаборатория в китайския град Ухан. Той изказа предположение, че там са правени опити да бъде създадена ваксина срещу СПИН.

Версията на Монтание бе посрещната със силен скепсис и критики от страна на научната общност. Социалната мрежа Фейсбук пък е маркирала видеото с изказването на Монтание като "частично фалшива информация", проверена от независими проверители на факти. Според учените приликата между новия коронавирус и ХИВ е съвсем естествена, а за хипотезата за лабораторен произход на заразата няма никакви доказателства.

Френският вирусолог Етиен Симон-Лориер от института "Пастьор" заяви за Агенция "Франс прес", че версията на проф. Монтание е "глупост". Вирусологът изтъква, че в новия коронавирус са открити съвсем незначителни елементи, които присъстват и във всички останали вируси от същото семейство, съществуващи в природата. Това са части от геном, които наистина приличат на много елементи в генетичния материал на бактериите, вирусите и растенията.

Във връзка с тези твърдения представител на Елисейския дворец съобщи за Ройтерс, че съобщенията на медии в САЩ за съществуването на някаква връзка между появата на новия коронавирус и дейността на китайска научно-изследователска лаборатория в Ухан са неоснователни, тъй като до момента няма никакви фактически данни, потвърждаващи тази информация.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?