Нобелова награда за мир за ядрено разоръжаване може да намали напрежението около Северна Корея

Нобелова награда за мир за ядрено разоръжаване може да намали напрежението около Северна Корея

При нарастващото напрежение заради ракетната и ядрената програма на Северна Корея присъждането на Нобелова награда във връзка с ядреното разоръжаване или разпространението на ядрени оръжия може да бъде подходящ избор тази година.

Тази оценка се споделя от няколко изследователи преди обявяването на Нобеловата награда за мир в петък в норвежката столица Осло.

Хенрик Урдал, станал наскоро директор на Института за изследване на мира в Осло, който не е свързан с Нобеловата награда, постави начело на своя кратък списък от заслужаващи отличието споразумението от 2015 г., с което Иран се съгласи да бъде подложен на проверки и да не разработва ядрени оръжия.

"Сега имаме ситуация, при която заради положението в Северна Корея използването на ядрени оръжия вече не е просто теоретична възможност", каза той пред ДПА.

"Изключително важно е международната общност да допринесе, доколкото може, за ограничаване на разпространението и разработването на ядрени оръжия", каза Урдал.

Директорът на Стокхолмския институт за изследване на международния мир Дан Смит се съгласи с това мнение.

Норвежкият историк Асле Свен, който е специалист по Нобеловата награда за мир и ръководи с още двама колеги уебсайт, заяви пред ДПА, че награждаването на иранското ядрено споразумение "би направило много по-трудно за САЩ да се оттеглят от сделката", имайки предвид силните критики на американския президент Доналд Тръмп срещу споразумението.

Норвежкият Нобелов комитет в миналото е присъждал наградата за въпроси, свързани с ядреното разоръжаване, почти на всеки 10 години. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която беше един от носителите на наградата за мир през 2005 г., отговаря за осигуряване на спазването на споразумението от Иран.

Тази година комитетът трябва да направи избора си измежду 318 кандидатури - вторият най-голям брой от първото връчване на наградата през 1901 г. Сто и три от кандидатурите са на организации.

"Въпреки че не знаем всички кандидатури, би било трудно тази година да се избегне въпросът за ядрените оръжия", каза преподавателят по изследване на мира и конфликтите в университета в Упсала и по проучване на мира в университета Нотр Дам в САЩ Питър Уолънстийн.

Уолънстийн също така спомена иранската ядрена сделка и участниците в преговорите по нея - като външния министър на Иран Мохамад Джавад Зариф и ръководителката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.

Той каза, че друга възможност са хората, участвали в подготвянето на договора за ядрените оръжия, приет през юли от 122 членове на ООН и забраняващ ядрените оръжия. Работата се ръководеше от посланичката на Коста Рика Илейн Уайт Гомес.

Нобеловият комитет съветва тези, които издигат кандидатурите, да не разкриват своите предложения и пази в тайна имената им в продължение на 50 години. Това обаче не пречи на някои от тези, които издигат кандидатурите, да обявяват кого са предложили.

Сред кандидатите за 2017 г. е доброволческата спасителска организация в Сирия "Белите каски". За нея се говореше и през 2016 г., както и за американския издайник Едуард Сноудън, който разкри управлявани от Агенцията за национална сигурност на САЩ програми за масово следене.

Сред кандидатите се споменава папа Франциск, както и конгоанският лекар Денис Муквеге, който ръководи болница, лекуваща хиляди жертви на масови изнасилвания, извършени от воюващи групи в източната част на Демократична република Конго.

Директорът на Шведския институт за международни отношения Матс Карлсон изрази надежда, че комитетът ще избере Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС).

Карлсон изтъкна "ключовата роля", която изигра ЕКОВАС в Гамбия в началото на тази година, когато помогна за уреждане на криза, след като бившият президент Яя Джаме отказа да напусне поста.

"Можеше да се стигне до война, но вместо това беше извършен мирен преход", заяви той пред ДПА, припомняйки ролята, която организацията имаше в прехода в Либерия от 2003 г. нататък.

Урдал също така спомена Върховния комисариат за бежанците на ООН и неговия ръководител Филипо Гранди за подпомагането на 65-те милиона бежанци по света. Комисариатът е двукратен носител на наградата.

Изборът на петчленния комитет в миналото понякога е предизвиквал противоречия, както и изненада.

Избирането на американския президент Барак Обама за лауреат на наградата през 2009 г. беше неочакван, тъй като той заемаше поста от по-малко от година. На следващата година Китай остро разкритикува решението за удостояване с отличието на пратения в затвора дисидент Лю Сяобо, а носителката на наградата за 1991 г. Аун Сан Су Чжи от Мианма е подложена на критики заради начина, по който реагира на влошаващата се бежанска криза с рохингите.

Нобелови награди се присъждат и за литература, медицина, физика, химия и икономика. Всяка е на стойност 9 милиона крони (1,1 милион долара). Те са учредени съгласно завещанието на шведския индустриалец и изобретател на динамита Алфред Нобел с изключение на отличието за икономически науки.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?