Нобеловата лауреатка Малала Юсафзаи се върна в родния си Пакистан за първи път от 6 г.

Малала Юсафзаи

Пакистанската ученичка правозащитничка и носителка на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи се завърна в родината си за първи път, след като я напусна през 2012 г., предаде ДПА.

Юсафзаи, която сега е на 20 години, преди 6 г. бе простреляна в главата от нападател талибан заради това, че ходи на училище и заради призивите си за по-голям достъп до образование за момичетата, и едва оцеля след лечение в чужбина. Тя пристигна на летището в Исламабад с майка си и баща си рано тази сутрин.

По-късно т се срещна с премиера Шахид Хакан Абаси и направи кратко телевизионно обръщение при посещение в роден Пакистан, предаде Ройтерс.

"Това е най-щастливият ден в живота ми. Все още не мога да повярвам, че се случва", каза Малала, бършейки сълзите си. "Обикновено не плача. На 20 години съм, но съм видяла много неща в живота", добави младата жена, която беше облечена в традиционни за Пакистан дрехи.

В словото си Малала говори за важното значение на образованието и за дейността на своята благотворителна фондация, като по време на обръщението често преминаваше от английски на пущу и урду.

"Добре дошла", обърна се към нея пакистанският премиер. "Когато си замина, тя беше дете на 12 години. Сега се завърна като най-известният гражданин на Пакистан", каза Абаси.

Това е първо връщане на Малала в родината ѝ, откакто беше транспортирана във Великобритания за лечение през 2012 г.

Поради съображения за сигурност обаче е малко вероятно тя да посети родния си край, областта Сват в планините на северозапад от столицата Исламабад, казаха пред Ройтерс роднина и източник от пакистанските сили за сигурност.

"Малала Юсафзаи и родителите ѝ отдавна копнеят да посетят Сват и да се видят с нейните роднини и приятели. Но от съображения за сигурност не ѝ разрешиха", каза пожелал анонимност роднина.

По-рано пакистански медии разпространиха кадри от пристигането на Малала на летището в Исламабад. Тя бе показана как влиза в кола, ескортирана от силите за сигурност.

През октомври 2012 г. маскирани нападатели спряха училищен автобус, в който се намирали Малала и нейни приятелки. След това тя била простреляна в главата. Още две нейни приятелки били ранени.

През 2014 г., на 17-годишна възраст, пакистанката стана най-младият носител на Нобеловата награда за мир заради кампанията си в подкрепа на образованието. Тя се превърна и в световен символ на издръжливостта на жените, които са подложени на потисничество, отбелязва Ройтерс.

След като оцеля при нападението, Малала бе транспортирана във Великобритания, където претърпя операция.

Пакистанските талибани, които установиха контрол над родния ѝ окръг в долината Сват в Пакистан, но през 2009 г. бяха изтласкани оттам, поеха отговорност за нападението. Те заявиха, че то е извършено заради това, че тя е писала за блог за секцията на Би Би Си на езика урду, в който е призовавала за предоставяне на образование за момичетата.

По време на управлението си в Сват твърдолинейното ислямистко движение взривяваше девически училища и наложи строга интерпретация на ислямското право, шериата.

Талибаните обвиниха Малала и в пропагандиране на западни ценности в Сват - силно консервативен регион в населения предимно с мюсюлмани Пакистан.

Тъй като не можеше да се върне в родината си, младата пакистанка остана във Великобритания, където създаде Фонда "Малала" и подпомага дейността на образователни организации с фокус върху Пакистан, Нигерия, Йордания, Сирия и Кения.

Малала обяви днес в Пакистан, че ще продължи кампанията си за образование за момичетата в Пакистан, предаде Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят