Нобеловият лауреат Херта Мюлер поиска да бъде разследван за доноси неин съгражданин

Германската писателка херта Мюлер, която получи Нобелова награда за литература за 2009 г. поиска от германските власти да разследват неин колега, който я е шпионирал и е донасял за нея по времето, когато е живяла в Румъния, предаде във вторник Франс прес.

Според немски медии става дума за журналиста и поета Франц Томас Шлайх, който в момента живее в Германия, както и Мюлер.

Германският канал ARD съобщава, че Херта Мюлер е попаднала в полезрението на румънските комунистически тайни служби "Секуритате", след като Шлайх донася за нея, че в първата книга на писателката "Низини" се забелязват "антидържавни настроения".

През 80-те години на миналия век, според твърденията на журналистите, Шлайх, който е фигурирал в досиетата на "Секуритате" под псевдонима Войку, продължил да доносничи за Мюлер. Писателката също твърди, че Шлайх и Войку са едно и също лице.

Самият Шлайх, който както Мюлер, емигрира от Румъния в Западна Германия в началото на 80-те години, за да се спаси, по думите му, от преследванията на режима на Чаушеску, отказва да отговаря на обвиненията в шпионаж и доносничество.

Споделяне

Още по темата

Още от

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?