Ноема: Забраната за пушене изгони от заведенията 40% от пушачите и привлече 20% непушачи

Ноема: Забраната за пушене изгони от заведенията 40% от пушачите и привлече 20% непушачи

Въведената преди година забрана на тютюнопушенето в заведения е накарала 41 на сто от пушачите в България да излизат по-рядко и за по-кратко на кръчма или бар, но не и да намалят цигарите, като в същото време е вдигнала посещаемостта на непушачите с 20 процента. Това сочи обявено във вторник проучване на агенция “Ноема“, направено сред 410 пушачи и 602 непушачи, по повод коментираното намерение на БСП да върне стария режим със зали за пушачи и непушачи в заведенията и избор за по-малките кафенета дали да са свободни от цигарен дим.

 

Допитването е направено по поръчка на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, която е сред радетелите за отпадне пълната забрана за пушене в заведенията, тъй като тя изгонила клиентите и докарала до фалит много ресторанти и барове. Според анкетата 44 на сто от анкетираните българи не подкрепят пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, като смятат, че предишните ограничения са били достатъчни.

 

Процентът на хората, подкрепящи пълната забрана във всички заведения, е намалял с 14 на сто в сравнение с проучване по същата тема, на правено миналата година. В момента поддръжници на чистите от цигарен дим заведения са само 34 процента от българите, посочват от “Ноема“. Според нейните данни намалява делът на непушачите, които са за пълната забрана на цигарите. В момента за ограничението са 46 на сто от непушачите, докато година по-рано процентът им е бил 61 на сто.

 

При пушачите около една трета посочват, че се отказват често от посещение на заведение, защото те или техен познат иска да пуши, докато са заедно. При непушачите делът им е значително по-малък - 8 на сто.

 

Изследването че 76 на сто от пушачите нито са се отказали от тютюнопушенето, нито са намалили броя на изпушените цигари, заради въвеждането на забрана на цигарите на обществени места. Едва 1 процент от пушачите са се отказали за пафкат заради ограничението.

 

Освен че пушачите не намаляват, всеки десети анкетиран е заявил, че е виждал забраната да се нарушава от някои заведения.

 

Не може да се каже дали хората свикват, или не със забраната, коментира Дивил Кулев от “Ноема“.

 

През лятото очаквано бизнесът ще потръгне, но ако няма промени в режима до есента, когато захлажда и пушенето навън става дискомфортно, заведенията ще излязат на стачки, заяви Румен Станимиров от БХРА. Организацията настоява да се позволи на собствениците да избират ще се пуши, или не в заведенията им или пък да се възстанови режима с две зали.

 

По данни на асоциацията преди въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене,са инвестирани около 50 млн. евро, за да се обособят зали за пушачи, съответстващи на законовите изисквания. След въвеждане на ограничението са затворени между 15 и 20 на сто от заведенията от хотелиерската и ресторантьорската индустрията и са освободени около 16 000 човека, заети в сферата на тази индустрия, твърди организацията.

 

Председателят ѝ Благой Рагин заяви, че хотелиерите подкрепят тоталната забрана за пушене, но се солидаризат с проблемите на градските заведения. Бизнесът не е за тотална отмяна на забраната за пушене на обществени места, а иска закон, който да удовлетворява всички страни, и постепенно да се върви към тоталната забрана.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?