Ноемврийското поскъпване на газа ще е по-малко от прогнозното

Ноемврийското поскъпване на газа ще е по-малко от прогнозното

Борсовите цени на природния газ в последните дни намаляват леко, което дава надежди на държавния газов доставчик "Булгаргаз" и енергийния регулатор, че поскъпването у нас от 1 ноември ще е по-ниско от прогнозираното в началото на октомври. Това стана ясно по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, на което бе обсъдено заявлението на "Булгаргаз" за вдигане на цената на синьото гориво от сегашните 94.54 лв./МВтч на 124.76 лв. без данъци и такси.

Това поскъпване, дори и да е по-ниска от планираното над 31 на сто, ще е поредното след повишението с над 36 процента през октомври.

На заседанието изпълнителният директор на газовия доставчик Николай Павлов е коментирал, че анализ на динамиката на цените на природния газ на европейските пазари дава очаквания за по-ниска от предложената тарифа. Разчетите на държавното дружество сочат, че ноемврийската цена ще е с 30% по-ниска от тази на европейските газови борси.

Всички необходими количества за българските потребители са гарантирани като нагнетените количества в газохранилището "Чирен" са с 15% по-големи в сравнение със същия период на 2020 г., посочил Павлов, цитиран в съобщението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) след обсъждането.

По думите на Павлов, въпреки забавянето на изграждането на интерконектора с Гърция, дружеството внася максимално възможни количества по договора с Азербайджан, които влизат в ценовия микс за потребителите.

Председателят на КЕВР Иван Иванов е посочил, че благодарение на различните ценови формули доставяният природен газ от Азербайджан е над 4 пъти по-евтин в сравнение с цената по договора с "Газпром експорт", което е благоприятно за потребителите у нас.

Като важен фактор, който може да промени ценовия тренд на европейските борси, председателят на КЕВР посочил официалното изявление на най-високо ниво от страна на Русия, с което се разпорежда от 8 ноември "Газпром" да увеличи газовите доставки с цел запълване на газовите хранилища в Европа.

"Регулаторът очаква актуализираната цена, която на 1 ноември т.г "Булгаргаз" ще внесе за утвърждаване от КЕВР, да бъде по-ниска в сравнение с първоначално предложената цена от 124,76 лв./MВтч в заявлението на дружеството от 11 октомври 2021 г.", заявява Иванов.

Решението за цената на газа през ноември ще бъде взето, както обикновено, на 1 ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?