НОИ е платил над 1 млрд. лв. по схемата 60/40

НОИ е платил над 1 млрд. лв. по схемата 60/40

Националният осигурителен институт е изплатил 1.006 млрд. лв. по схемата 60/40 към 31 март 2021 г., сочат данни на института, обсъдени на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник.

Общият брой на подкрепените работодатели е 12 784, като за целия период са запазени работните места на 288 884 работници и служители.

Чрез мярката държавата покрива 60% от осигурителния доход на работещите в пострадали от пандемията предприятия, заедно с дължимите от работодателя осигуровки. В туризма, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството схемата е 80/20.

1 млрд. лв. бе максималният обем на финансирането по мярката, което правителството бе обявило в началото на пандемията. Въпреки това схемата в двата ѝ варианта - 60/40 и 80/20, бе удължена до края на месец май 2021 г.

Засега у нас има сравнително широк консенсус, че мярката е една от сравнително успешните опити на правителството за противодействие на последствията от пандемията от Covid-19. По време на заседанието на тристранката социалните партньори са потвърдили, че схемата е оказала положителен ефект за подкрепа на работодателите с цел запазване на заетостта на работниците и служителите в условията на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес