НОИ гарантира покриването на обезщетенията за безработица през 2009 г.

Средствата, предвидени за обезщетения за безработица, ще бъдат достатъчни, за да покрият нуждите на всички, останали без работа заради кризата. Това съобщи във вторник управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков. За тази цел за предвидени около 100 млн. лева за 2009 г. Освен това във фонд "Безработица" е натрупан излишък от 78 млн. лв. Сумата ще бъде достатъчна за обезщетенията при очакваните съкращения заради кризата.

В НОИ са се натрупали и над 100 млн. лв. за гарантиране на заплатите на работниците, чиито предприятия са фалирали. Средствата са предостатъчни за изплащането на трудовите възнаграждения при несъстоятелност на работодателя. "През следващите 2-3 години няма основание за безпокойство. Ние винаги сме имали достатъчно средства за осигурителните плащания", гарантира Христосков.

Той припомни, че от 1 януари тази година около 800 хил. души ще получат увеличение на пенсиите до новия минимален размер от 124.84 лв. Възможно е за някои хора нарастването да бъде само с eдна стотинка, но така се получава винаги, когато се определя граница на размера, обясни управителят на НОИ.

Хората, които имат малък осигурителен стаж, вероятно няма да имат повишение. Те със сигурност ще получат новия минимален размер на пенсията, дори и при положение, че след преизчислението се окаже, че трябва да вземат по-малко пари, обясни Христосков. Той добави, че около 17 хил. души ще останат ограничени от новия максимален размер на пенсиите от 700 лв., който влиза в сила от 1 април. Таванът им ще падне през 2010 г., но само за новоотпуснатите пенсии, а получаваните преди това ще бъдат ограничени до 35 на сто от максималния осигурителен доход, заяви управителят на осигурителния институт.

От 1 юли доходите на възрастните хора ще бъдат индексирани по швейцарското правило, но полученият процент от сбор на половината от инфлацията и ръста на осигурителния доход, който се очаква да бъде около 20 на сто, ще бъде намален с 10% заради авансовото увеличение от 1 април, обясни още Христосков.

Споделяне

Още от България