НОИ иска лекарите да пишат е-болнични

НОИ иска лекарите да пишат е-болнични

Лекарите да пишат електронни болнични и те веднага да постъпват в Националния осигурителен институт (НОИ) за изплащане, поиска управителят на институцията Йордан Христосков. Така ще се скъси значително времето за превеждането на обезщетенията на хората, което в момента е между две седмици и месец след издаването на болничния лист.

Преди дни тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) постанови болничните да се изплащат за три дни, което се обжалва от НОИ. Превеждането на парите в толкова кратък срок няма как да стане, има терминологично недоразумение, коментира Христосков на пресконференция в понеделник. Той изрази убеждението си, че петчленният състав на ВАС ще изчисти нещата.

Христосков припомни, че в момента липсва срок за изплащането на болничните, има тригодишен период на давност, който позволявал забавянето им от недобросъвестни работодатели, преди въвеждането от 2007 г. на превеждането на парите от НОИ по сметка на боледувалите работници.

„И в момента има майки, които са родили преди 2007 г. и им се бавят значително обезщетенията, в „Кремиковци" заплатите се плащат с два месеца и половина закъснение. Да не би 30-дневен период на превод от НОИ да е повече", заяви шефът на НОИ. Той отбеляза, че в масовия случай болничните се изплащат на втората седмица след подаването на документите. Там, където парите се бавят повече от месец, проблемът не е в НОИ, а по веригата за връзка с работодателя или проблеми със самия болничен лист, обясни Христосков.

Ако се синхронизират информационните системи на НОИ и Здравната каса и лекарите пишат електронни болнични, ще се пести хартия и време, и ще изплащаме по-бързо обезщетенията, каза той. По думите му осигурителният институт има готовност за софтуер, но проблемът е, че Здравната каса още не е разработила напълно информационната си система. Възможно е е-болничните да станат факт догодина, допълни управителят на НОИ, но не се ангажира отсега с колко ще се съкрати времето за превеждането на парите.

През 2007 г. НОИ е изплатил 420 млн. лв. по около 2 млн. болнични и майчински, съобщи още Христосков. Година по-рано работодателите е трябвало да преведат 357 млн. лв. за обезщетения, все още има фирми, които плащат пари за 2004 г., посочи той.

Шефът на НОИ каза още, че до края на годината хората, които са ползвали болнични, ще могат да бъдат известявани с SMS кога им е преведено обезщетението. В момента се водят разговори с мобилните оператори.

В процес на изграждане е пенсионен калкулатор, с които всеки осигуряващ се ще може да си изчисли размера на бъдещата пенсия въз основа на плащаните досега осигуровки, които са вкарани като данни в системата. Хипотетично ще може да се пресметне и евентуална пенсия по инвалидност. На по-късен етап, в базата данни ще се включат и прослужените години зад граница. Това ще стане, когато влезе в сила регламентът на Европейския съюз за пренасяне на осигурителни права в страните-членки чрез електронни формуляри, обясни Христосков.

Структурирането на електронния архив с данните за осигуровките през годините се подплатява и с въвеждането на информация от ликвидираните предприятия без правоприемник. В НОИ постъпват около 60 млн. страници от ведомости на ликвидирани предприятия, които през следващите 2-3 години се сканират и данните ще влизат в базата на института. Паралелно това се прави и за годините преди 1997 г. за съществуващите фирми. Идеята е да се премахнат всякакви хартиени документи при пенсиониране, а това да става по електронен път, обясни Христосков.

Споделяне

Още по темата

Още от България