НОИ изчисли дупка от 1 млрд. лв. в бюджета си при сваляне на осигуровките

НОИ изчисли дупка от 1 млрд. лв. в бюджета си при сваляне на осигуровките

Против намаляването на осигурителните вноски като средство за решаване на проблемите на икономиката, както поискаха миналата седмица работодатели, се обяви управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков в понеделник.

Никоя страна не е сполучила с подобна мярка, тъй като проблемите на икономиката се решават с по-добър мениджмънт и маркетинг, технологични нововъведения, с повишаването на производителността на труда, с подобряване на квалификацията на персонала, коментира шефът на НОИ пред журналисти в Сливен.

Според него орязването на осигурителните вноски автоматично води до прехвърляне на отговорността за възрастните хора върху цялото население, в това число и върху пенсионери, защото необходимите 7.5 млрд. лева за пенсии по едни или друг начин трябва да бъдат набавени

Христосков коментира като неверни направените сметки, че петпроцентно намаляване на осигурителните вноски ще доведе до загуби на приходи в НОИ с 300 млн. лева. По негови изчисления подобно сваляне на осигуровките се равнява на 1 млрд. лв. по-малко в бюджета на НОИ.

И ако тази година тези средства биха могли да бъдат набавени от резерв или от някъде другаде, всяка следваща година тази сума ще се увеличава и тя не може да бъде набавена, каза управителят на НОИ.

Споделяне

Още от Бизнес