НОИ нямал незаконен интернет трафик

Проверка, назначена от управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков, сочи, че не е вярна информация, че ведомството е генерирало 873 терабайта незаконен трафик, съобщиха от НОИ в понеделник. Данните бяха изнесени на сайта arenabg.com ден след ареста на трима души, които са качвали в интернет линкове до филми, музика и софтуер с неуредени авторски права.

За последната година целият входящ и изходящ трафик, свързан с обслужването на всички клиенти на осигурителния институт, е 4 терабайта, съобщиха по този повод от НОИ. Посочените 873 терабайта генериран незаконен трафик надхвърлят няколко пъти активната база данни на НОИ и такъв обем не може да бъде реализиран физически, допълват от института.

За изясняване на тази огромна разлика, управителят на НОИ Йордан Христосков е изпратил писмо до "КАСАД" ЕООД за източника и начина на определяне на разпространената информация. От там са констатирали, че почти целият трафик между информационната система на НОИ и интернет е технологично предопределен за обслужване на осигурители и осигурени, финансови институции, здравни заведения и други, твърдят от осигурителния институт.

От там допълват, че още преди две години са ограничили достъпа до интерент, за да няма нерегламентираното използване на мрежата от служители. Въведена е била и забрана за сваляне на определен тип файлове и директното свързване с голям брой сайтове. Според управителя на НОИ Йордан Христосков невярната информация уронва престижа на осигурителния институт и на неговите служители.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?