НОИ: Пари има, не идвайте за документи

НОИ: Пари има, не идвайте за документи

Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов призова работещите пенсионери да избягват посещенията в офисите на институцията заради извънредното положение. Той увери, че НОИ има достатъчно пари, за да извършва плащанията си.

"Моят призив е хората да не идват в НОИ, техните пенсии ще бъдат преизчислени служебно. Ще си получат възнаграждението за работата, която са положили през последната година. Спестяваме на хората да идват при нас. Безработните също не трябва да идват в НОИ, защото ще попълват документите за безработица в бюрата по труда, които ще ги придвижват по електронен път", каза Иванов пред бТВ.

Общо 258 000 работещи пенсионери трябваше да подадат документи до 1 април, за да им се преизчислят пенсиите. НОИ възнамерява пенсиите да бъдат преизчислени служебно, за да няма нужда да се подават документи.

Шефът на НОИ казва, че пари в бюджета на НОИ има.

"12,5 милиарда лева е бюджетът на НОИ. От тях 1.3 милиарда са за изплащане на различни видове болнични. Средства за момента има", каза управителят.

Той очаква на днешното заседание на Министерски съвет да бъде взето решението за великденските надбавки на пенсионерите. Всички лица, които получават до 363 лева ще получат допълнително за Великден по 40 лева. Тази мярка ще засегне 1.249 милиона пенсионери.

"Около 40 вече са случаите, за които сме сигнализирани от органите на реда, че не спазват карантината. Ще лишим тези лица от парите, които трябва да получат", каза още управителят на НОИ.

Споделяне

Още от България