НОИ пусна безплатен софтуер за издаване на е-болничен

НОИ пусна безплатен софтуер за издаване на е-болничен

Безплатен софтуер за издаване на електронни болнични листове и решения по обжалването им публикува в петък Националният осигурителен институт (НОИ) на сайта си. Към програмния продукт е приложена инструкция за инсталирането му и ръководство за работа на потребителите.

Софтуерът позволява извършване на всички действия, необходими за издаването на болничен лист от 1 януари 2015 г. Чрез него се извършва въвеждане, контрол, съхраняване, представяне/анулиране на данните и изготвяне на справки за издадени/анулирани болнични листове, както и на данните от решения на ЛКК по повод на обжалвани болнични листове. Въведените данни се изпращат в НОИ и постъпват в Електронния регистър на болничните листове едновременно с издаването им или чрез експорт на файлове, които се подават в последствие също чрез продукта или през уеб-приложението в сайта на НОИ.

От института напомнят, че за да може от догодина да се подават и проверяват данните от издадени болнични листове към електронния регистър в НОИ, както да се извършват справки е необходимо лицата, които ще извършват тези действия с валиден сертификат за КЕП, задължително да се регистрират еднократно като потребители на услугите през уеб-приложението в интернет страницата на НОИ.

Подаването и проверката на данните може да става директно чрез собствен програмен продукт, чрез програмен продукт на НОИ или чрез подаване на файлове, изготвени предварително с програмен продукт през уеб-приложението в сайта на НОИ.

Споделяне

Още по темата

Още от България