Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НОИ реагира на оплакванията за новия размер на пенсиите

Институтът публикува отговори на често задавани въпроси, за да успокои пенсионерите

7 коментара
НОИ реагира на оплакванията за новия размер на пенсиите

Националният осигурителен институт (НОИ) публикува разяснения във връзка с множество оплаквания на пенсионери за грешки при изчислението на увеличения размер на пенсията след 25 декември. На тази дата влезе в сила актуализация на пенсиите с увеличен от 1.20 на 1.35 коефициент за всяка година стаж. Отделно минималната пенсия бе повишена от 300 лв. на 370 лв., а максималната - от 1440 лв. на 1500 лв.

Преди промяната, която предвижда намаление на Covid добавките от 120 лв. на 60 лв., правителството увери, че след 1 януари 2022 г. няма да има пенсионер, който да получава по-малко от пенсията си през декември.

Появиха се обаче разтревожени пенсионери, които твърдят, че актуализираният размер на пенсията им е по-нисък от обещаното. Затова се наложи НОИ да направи допълнителни разяснения два дни преди старта на изплащането на първите пенсии след промяната - на 7 януари.

От началото на годината за хората, разполагащи с Персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ, е достъпна справка на интернет страницата на института за разпорежданията, постановени за преизчисляването на техните пенсии, съобщиха от НОИ, който дава отговори на най-често задаваните въпроси.

На първо място в разпореждането се посочва средномесечният осигурителен доход, въз основа на който се определя доходът за изчисляване размера на пенсията. Доходът, от който се изчислява размерът на пенсията, се определя като средномесечният осигурителен доход за страната за 12 календарни месеца преди месеца на отпускане на пенсията се умножи по индивидуалния коефициент на лицето. Средномесечният осигурителен доход за страната се определя от НОИ. Приложена е таблица със средномесечния осигурителен доход за периода 1997 - 2021 г.

При по-старите трудови пенсии, отпуснати преди 2008 г., този доход може да не съвпада с дохода за 12-те месеца, предхождащи отпускането на съответната пенсия, а да бъде 398.17 лв. - това е средномесечният осигурителен доход за страната за 2007 г. Последният е приложен при извършеното служебно преизчисляване на трудовите пенсии, считано от 1 октомври 2008 г., в случаите, когато преизчисленият на тази база размер на пенсията е бил по-благоприятен за конкретния пенсионер.

Всички трудови пенсии, отпуснати след 31 декември 2007 г., се изчисляват въз основа на средномесечния осигурителен доход за страната за 12 календарни месеца преди месеца на тяхното отпускане.

Преизчисляването на пенсиите, считано от 25 декември 2021 г., се извършва, без да се променя доходът, от който е изчислен размерът на пенсията към 24 декември м. г. Той се умножава с нормативно определените проценти за всяка година и месец осигурителен стаж, в сила от 25 декември м. г. и по-конкретно - първо, за всяка година осигурителен стаж без превръщане процентът е 1.35 и съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж; второ - за осигурителния стаж, представляващ разликата между общия осигурителен стаж, зачетен на лицето и осигурителния стаж, определен без превръщане, процентът е 1.2 за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж.

Така определеният размер на всяка пенсия се осъвременява, преизчислява и индексира съобразно нормативната уредба, действаща от датата на отпускането ѝ до 24 декември м. г. включително.

Хората питат и защо в разпореждането им липсват данни за осъвременяване на преизчислената пенсия за годините от 2010-а до 2012 г. От НОИ посочват, че съгласно изрични нормативни разпоредби в законите за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2010 г., 2011 г. и 2012 г. тези години бяха обявени за "нулеви" и не беше извършено осъвременяване на трудовите пенсии по т.нар. "швейцарско правило" - чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), считано от 1 юли на съответната година. Поради това за посочените три години не са налични данни за извършени осъвременявания.

На въпроса защо в разпореждането липсват данни за осъвременяване на преизчислената пенсия за годините от 2017 г. до 2019 г., от НОИ отговарят, че съгласно изрични нормативни разпоредби, през 2017 г., 2018 г. и 2019 г. не беше извършено осъвременяване на трудовите пенсии по т.нар. "швейцарско правило" по чл. 100 от КСО, тъй като през този период законодателно е установен друг ред за увеличаването и преизчисляването на трудовите пенсии, а именно - с по-голяма тежест в пенсионната формула за всяка година осигурителен стаж.

С оглед на посоченото от 1 юли на 2017 г., 2018 г. и 2019 г. беше извършено преизчисляване на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на предходната календарна година, с увеличен процент за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от този процент - за месеците осигурителен стаж. Процентът нарасна съответно от 1.1 на 1.126 през 2017 г., на 1.169 през 2018 г. и на 1.2 през 2019 г. След преизчисляването на пенсията със съответния по-висок процент за осигурителния стаж размерът ѝ подлежи на осъвременяване, преизчисляване и индексиране съобразно нормативната уредба, действаща от датата на отпускането на пенсията до преизчисляването ѝ.

През 2018 г. и 2019 г., освен описаното преизчисляване на пенсиите, техният размер към датата, предхождаща преизчисляването, определено със старата тежест на осигурителния стаж, подлежеше на увеличение с фиксиран процент 3.8 на сто през 2018 г и 5.7 на сто през 2019 г. След съпоставянето на така получените два размера във всяка от двете години на пенсионера се определяше за получаване по-благоприятния от тях.

Всички нови пенсии се отпускат от началото на 2019 г. с тежест на всяка година осигурителен стаж 1.2 на сто и съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж, а от 25 декември м. г. - с тежест 1.35 на сто на всяка година осигурителен стаж без превръщане, както и с тежест 1.2 на сто на всяка година осигурителен стаж, която надхвърля реално отработеното време след превръщане, както и със съответната пропорционална част от тези проценти - за месеците осигурителен стаж.

Доколкото приложената при преизчисляването на пенсиите, считано от 25 декември м. г., тежест 1.35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане надхвърля използваните през предходните години проценти, то след определянето на размера на съответната пенсия с новата, по-висока тежест на стажа, не може да се извърши преизчисляване за периода от 2017 г. до 2019 г., вкл., с по-нисък процент за годините и месеците осигурителен стаж.

Хората задават и въпрос защо в разпореждането не е посочен размерът на добавката за Covid-19. От НОИ разясняват, че допълнителните суми, които се изплащат към пенсиите с цел подпомагане на пенсионерите по време на извънредната епидемиологична обстановка, не са част от отпуснатата им пенсия. Те се изплащат на основание на специални законови разпоредби или приети от Министерския съвет постановления, без да е необходимо произнасяне на административните органи в териториалните поделения на Националния осигурителен институт.

Поради тази причина изплащаните към пенсиите допълнителни суми за времето от месец август 2020 г. до момента, добили популярност като "Covid добавки", не намират отражение в разпорежданията на длъжностните лица в ТП на НОИ.

От месец януари до месец юни 2022 г. включително е предвидено изплащане на допълнителна сума от 60 лв. към пенсиите на всички пенсионери. Тази добавка ще се получава вместо изплащаната през месеците октомври, ноември и декември 2021 г. допълнителна сума към пенсиите, определена в размер на 120 лв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Георги Съдиев
  #7

  НЕЗАКОННО задрасквайки 3 години (2017, 2018 и 2019) от сметките ДЕ ФАКТО 1.35% СТАВА 1.28%. Т.е. Приемат един закон с конкретни цифри и след няколко дни го променят по ЛЪЖЛИВ начин.Ако има съд в тази разпасана държава ще променят иьменените правила. АЗ ЛИЧНО ЩЕ СЪДЯ НОИ!!

 2. Георги Съдиев
  #6

  Къде сте Радев, Нинова, Трифонов? Защо ИЗЛЪГАХТЕ, че пенсиите ще се осъвременяват с 1.35 % за всяка година осигурителен стаж? Това ли е промяната. Къде са годините 2017, 2018 и 2019? НОИ ГИ ЗАДРАСКВА, с безумното обяснение , че 1.35 е по-голямо от 1.2, 1.169 и 1.126. АМИ ПО-ГОЛЯМО Е. НАЛИ ТОВА Е ПРОМЯНАТА. Ей "харвардци" Разбирам горните три да са по-глупави и да ги преметнат, ама Вас да преметнат.. Или някои от Вас е измислил това ГЛУПАШКО обяснение. Ей прависти, натикайте новите в мишата дупка... Нинова, Нинова, толкова се фукаше с направеното.. Лъжи и половина. ИЛИ СИ ВЪТРЕ ИЛИ ТЕ ПРЕМЕТНАХА

 3. Един препатил
  #5

  Липсата на преизчисляване на пенсиите за 2017, 2018 и 2019 г.е явно нарушение на § 7е, ал.(2), която въобще не допуска такова самодейност. Обяснението, че не може да се извърши преизчисляване с по-нисък коефициент от настоящия е достойно за "Оскар". Като не може да се извърши преизчисляване през коефициента е много лесно да се извърши през съотношението между старата и повишената пенсия през съответната година. Обяснението е още по-абсурдно за 2018 и 2019 г. когато освен преизчисляване през коефициента

 4. Джелсомино
  #4

  При мен увеличението е от 516,54лв на 546,01лв, след справка в НОИ по ПИК и ЕГН. Няма и 30 лева! Пенсионер съм от 2003г. когато средномесечният осигурителен доход е 260лв. Трудов стаж от 16г, 11г. и 5г. съответно 1, 2, и 3 категория труд. Защо ли съм се мъчил и мръзнал.

 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #3
 6. Ганди
  #2
  Отговор на коментар #1

  От една страна сте прав. Но! Колко са възрастните по селца и градчета, почти без транспорт до областния град, със слабо зрение, болести, без кой знае какво образование... Разбираемо е, че питат.

 7. Dim
  #1

  Всичко е Т О Ч Н О!!!! Преизчисляването е направено акуратно. При мен поради продължителния осигурителния доход, който е над 52 години се получи дори увеличение с 2.80 лева. Другото е празни приказки на неподготвени хора. ПИК може да се осигури и "он лаин" без да се ходи лично в НОИ. Влезте в услугата, свалете си разпореждането и четете!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.