НОИ ще изплаща преизчислените пенсии от 7 юли

НОИ ще изплаща преизчислените пенсии от 7 юли

Националният осигурителен институт (НОИ) започва от 7 юли изплащането на преизчислените размери на пенсиите, свързани с трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 г., включително. Това съобщиха от института в сряда.

От 1 юли 2017 г. новият минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, при пълен осигурителен стаж, е 180 лв. Спрямо него са определени и новите минимални размери на всички пенсии, свързани с трудова дейност.

От 1 юли 2017 г. се увеличава и размерът на социалната пенсия за старост - 120.98 лв. Спрямо него са определени и нови размери на всички пенсии, несвързани с трудова дейност.

Максималният размер се запазва и остава 910 лв. (35 на сто от максималния осигурителен доход, който за 2017 г. е 2600 лв.).

НОИ напомня, че за новите размери на пенсиите няма да бъдат изпращани разпореждания на лицата. Те ще могат да се информират за тях чрез електронната "Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК" на интернет страницата на института или като заявят безплатното получаване на екземпляр от разпореждането в съответното териториално поделение на НОИ.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?