НОИ ще приключи годината с непредвиден дефицит от близо 190 млн. лв.

НОИ ще приключи годината с непредвиден дефицит от близо 190 млн. лв.

Заради недобрата събираемост на приходите Националният осигурителен институт (НОИ) можге да приключи тази година с непредвиден дефицит от 170-190 млн. лева, което ще натовари допълнително републиканския бюджет. Това съобщи в петък във Варна управителят на института Христина Митрева на кръгла маса по проблемите на пенсионната реформа.

Недостигът няма да застраши изплащането на пенсиите, защото държавата е длъжна да извърши това, увери тя.

В момента НОИ не превишава лимита на разходите. Според управителя му разработва се система за нов тип натоварване на персонала, но без съкращения.

Христина Митрева каза още, че няма информация кои са най-големите длъжници към НОИ. Тя уточни, че е направила предложение регистрите на осигурителите, на осигурените и на сключените трудови договори от НАП да се върнат в института, което ще даде възможност за осъществяване на по-стриктен контрол.

Управителят на НОИ коментира, че до края на годината ще стане ясно как ще се осъществява индексацията на пенсиите. Дотогава ще има повече информация за размера на инфлацията и на средния осигурителен доход. Митрева допълни, че за пръв път при индексацията на пенсиите ще се взема предвид и показателят за брутния вътрешен продукт на страната.

Нямаме друг избор, освен да направим реформите, посочи управителят на НОИ. Според нея няма да има големи проблеми с новите изисквания за по-висок осигурителен стаж, тъй като хората ще имат право да "купуват" определени периоди. Тя допълни, че навършилите възраст ще могат да се пенсионират и без стаж, но с намаление на парите с по 2.4 процента годишно.

Според Митрева част от промените за пенсионната система ще влязат в сила от 1 януари догодина. Новите правила за осигурителния стаж ще станат валидни от 1 юли 2011 г.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?