НОИ спестил от пенсии, но е в преразход за болнични и майчинство

Националният осигурителен институт (НОИ) е похарчил по-малко пари от предвиденото за пенсии, но е в преразход за болнични и обезщетения за майчинство. Това сочат данните от предварителния отчет за изпълнението на бюджета на НОИ за първото тримесечие.

 

С 8.7 млн. лева по-малко от планираното са разходите на държавното обществено осигуряване за първите три месеца на годината. По отношение на приходите е отчетено неизпълнение от 2.3% и са събрани 22.5 млн. лева под плана.

 

За първото тримесечие направените разходи за пенсии възлизат на 1.8 млрд. лева, като икономиите спрямо плана са 19.4 млн. лева.

 

Повече от планираните разходи са направени при паричните обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване – 10.6 млн. лв. над плана. Разходите за обезщетения за майчинство са 66.1 млн. лв. и е отчетен преразход от 1.5 млн. лв. спрямо заложения план за тримесечието. За обезщетения за безработица са изплатени 90.5 млн. лв. - с 1 млн. лв. преразход.

 

От НОИ отчитат, че към март пенсионерите у нас са 2 205 864. В сравнение със същия период на 2012 година техният брой е намалял с 22 502 души или с 1%. Средната пенсия на пенсионер за осигурителен стаж и възраст за първите три месеца на 2013 г. е 297 лева, което е 60.3% от нетния осигурителен доход за февруари.

 

Данните от отчета показват още, че през първото тримесечие на годината са се пенсионирали 24 277 лица, което е с 5143 (17.5%) души по-малко спрямо същия период на миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България