НОИ започва да събира парите от длъжниците за здраве

От началото на март Националният осигурителен институт (НОИ) започва да изпраща съобщения на всички длъжници към здравноосигурителната система, които имат повече от 3 неплатени вноски от 2000 г. досега. Става дума за близо 2.5 млн.души, съобщи главният директор в института Христина Митрева.

Първите писма ще получат хората с дългове от 2000-та година, последните трябва да пристигнат до адресатите си до края на април.

Писмата ще съдържат задължителни предписания за погасяване на дълговете и натрупаните лихви, което трябва да стане в 14-дневен срок след получаването им.

За отпечатването им осигурителният институт предвижда разходи в размер на 2.5 - 3 млн.лв.

Неплатилите ще получат второ писмо от НОИ с акт за начет.

Финалният етап е имената на длъжниците, които не са били намерени от НОИ, да бъдат обявени на публични места.

От началото на 2006 г., гражданите с непогасени задължения ще бъдат прехвърлени към Агенцията за държавни вземания, която ще стартира процедури за погасяване на дълговете чрез продажба на имущество.

Христина Митрева напомни, че всички хора, които се водят длъжници, а не са били длъжни да се самоосигуряват и имат документи за това, могат да го направят в съответните териториални поделения на НОИ. Става дума най-вече за войниците, студентите и работещи, на които работодателят не е внасял вноски.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?