"Нойе цюрхер цайтунг": България бърза за еврото, но има проблеми с имиджа

България има отлични бюджетни показатели, но изпитва проблеми с имиджа и големия платежен дефицит, пише швейцарският вестник "Нойе цюрхер цайтунг" в понеделнишкия си брой, цитиран от БТА.

Правителството в София иска да преодолее потенциалната криза с бързо въвеждане на еврото, но Европейската централна банка (ЕЦБ) явно не бърза с разширяването на еврозоната към Балканите, продължава водещото в Швейцария издание.

От присъединяването си към Европейския съюз в началото на годината България не е само най-бедния член, но и най-дисциплинираната финансово, пише всекидневникът.

Излишъкът на публичните финанси за първите четири  месеца възлиза на 2.4% от предвидения брутен вътрешен продукт (БВП) за 2007 г., което за 12-те месеца прави очакван бюджетен излишък от 5 до 7% от БВП. От три години обаче, главно заради насърчавания от потребителските кредити внос на стоки, България страда от изострящи се проблеми с платежния баланс, сочи "Нойе цюрхер цайтунг". За този период дефицитът се утрои до 16% от БВП и тенденцията през първите четири месеца на 2007 г. е още да се покачва.

Правителството в София смята, че може да преодолее потенциалната криза с капиталовия баланс единствено с приемане на еврото и иска да се присъедини към еврозоната възможно най-бързо, вероятно още 2010 г., пише "Нойе цюрхер цайтунг".

България обаче очевидно не е успяла да се възползва правилно от впечатляващото икономическо стабилизиране през последните години, счита вестникът. Страната има проблеми с имиджа си и затова през идните месеци ще трябва да мобилизира уменията си за преговори, за да получи одобрение за ранно присъединяване към еврозоната.

Откакто в края на миналата година бе обявено отхвърляне на молбата за присъединяване към еврозоната на Литва, България знае, че при проучване на готовността за присъединяване ЕЦБ няма да следи само сегашното, но и последващото изпълнение на критериите от Маастрихт, заключава вестникът.

Споделяне

Още от Бизнес