Nokia ще подобрява облачно базираната опорна мрежа на United Group

Nokia ще подобрява облачно базираната опорна мрежа на United Group

Собственикът на "Виваком" - United Group ("Юнайтед Груп", започва партньорство с Nokia ("Нокиа") в областта на модернизирането на облачно базираната си опорна мрежа, повишавайки качеството, капацитета и сигурността ѝ. Това ще подпомогне въвеждането на дигитални услуги от следващо поколение в Югоизточна Европа, включително нови 5G услуги за частни и бизнес клиенти, съобщиха от доставчика на телекомуникационни и медийни услуги с Югоизточна България в сряда.

Заедно с облачно базираните опорни продукти, Nokia ще осигури и софтуер за управление на критично важните функционалности на мрежата, като значително увеличение на предоставяните скорости и първокласно клиентско изживяване, гарантирайки сигурността на потребителските данни.

Модернизацията с опорната мрежа на Nokia ще позволи на мобилните оператори от семейството на United Group – "Вивокам" в България и Telemach в Хърватия и Словения – да реализират масова свързаност на огромен брой устройства, които изискват не само интернет връзка, но и свръхнадеждна мрежова свързаност, за да поддържат приложенията и услугите, които са от решаващо значение за дигиталната трансформация на съвременната индустрия.

Модернизацията е част от петгодишната инвестиционна програма на стойност над 900 милиона евро на United Group в региона.

Конкретно за България партньорството ще обезпечи стратегическия и инвестиционен приоритет за бързо и ефективно надграждане на покритието на 5G мрежата в страната, както и на 10-гигабитовата мрежа на "Виваком", която осигурява оптична интернет връзка със скорост до 10 пъти по-висока от предишното поколение мрежи и се обединява функционално с други иновативни услуги на United Group като телевизионната платформа EON.

Очакванията са модернизацията да доведе до повишаване на скоростите през мобилните мрежи и да се стигне до Gbps с минимално времезакъснение (low latency based), разширените планове за мобилен интернет и фиксиран безжичен достъп да бъдат ключови двигатели на дигитализацията и конкурентоспособността на компанията на пазарите, на които оперира.

Споразумението разширява отношенията между Nokia и United Group, която по-рано избра финландската компания за пускането на оптичните ѝ мрежи от следващо поколение в Югоизточна Европа.

"Нарастването на броя на свързаните устройства и всички изисквания, които потребителите днес имат към мобилните услуги, поставят на дневен ред необходимостта от мощна безжична мрежа, която може да прехвърля големи обеми данни бързо, сигурно и с много ниска латентност. Това е основата на Индустрия 4.0, на интелигентните градове, на съвременните производства, бизнес и образование", коментира в съобщението Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на "Виваком".

"Очакваме с нетърпение да предоставим на United Group и нейните клиенти отлична мрежова ефективност и покритие", посочва Мико Лаванти, вицепрезидент на Nokia за Централна Европа и Централна Азия.

Планът за реализация включва първоначалното интегриране на облачни технологии в 3G, 4G и 5G мрежите на United Group, стартирайки от третото тримесечие на тази година.

Споделяне

Още от Бизнес