Номер 3 в йерархията на Ватикана признат за виновен за блудство с деца

Австралийският кардинал Джордж Пел
Австралийският кардинал Джордж Пел беше признат за виновен за сексуални посегателства срещу деца в Австралия, съобщиха австралийски медии, цитирани от световните агенции.
 
Съд в Австралия реши, че Пел е посегнал на две момчета от хора на катедралата "Свети Патрик" в Мелбърн през 1996 г.  Тогава той е бил архиепископ, а до посегателството се е стигнало, след като Пел е заварил децата да пият вино от църковната посуда, предаде Асошиейтед прес.
 
Кардиналът, който в момента е на 77 години, е бил признал за виновен на 11 декември 2018 г., но досега е имало съдебна забрана да се публикуват каквито и да било подробности по процеса.
 
През 2014 г. Бел бе прехвърлен на работа във Ватикана, където бе назначен за икономически министър и главен финансов съветник на папа Франциск. Той е номер три в йерархията на Римокатолическата църква.
 
През 2016 г. учредената от правителството на Австралия комисия по разследване на случаи на педофилия сред католическото духовенство го повика като свидетел по дело за сексуални посегателства срещу непълнолетни в страната, но той не можа да дойде заради влошеното си здраве. Това наложи във Ватикана да бъдат изпратени полицейски
следователи, които да го разпитват.
 
През юли 2017 г. Пел си взе безсрочна отпуска от Ватикана, за да се върне в родината си и да застане пред съда в Мелбърн.
 
Той категорично отхвърли всички обвинения, наричайки ги "абсолютна лъжа". Показанията на свидетелите на процеса обаче, подложени на кръстосан разпит, не можаха да помогнат на Пел да си намери алиби и да избегне обвинението.
 
Грози го максимална присъда от 50 години затвор. Тя ще бъде определена на започващо в сряда заседание на съдебния състав.
 
Кардиналът е посрещнал с наведена глава решението на съда, че е виновен. Той е дал да се разбере, че ще обжалва решението.
 
Собственият му адвокат, цитиран от Ройтерс, го нарече "Дарт Вейдър" на Католическата църква.
 
Обвинението срещу Пел идва само два дни след приключването във Ватикана на свиканата от папата конференция на висши католически духовници от цял свят, на която Франциск призова за "тотална битка" срещу сексуалните посегателства над деца, особено от представители на католическата църква.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят