"Номерът" на Нинова не мина, Станишев влезе в евролистата на БСП

Националният съвет не одобри предложената от Изпълнителното бюро листа и ще реди своя с вишегласие

Сергей Станишев, сн. БГНЕС

Вътрешната опозиция в БСП успя след 10-часови дебати в неделя да бламира гласуването на предложената от Изпълнителното бюро листа на партията за предстоящите евроизбори, както и да предложи други кандидати. Сред тях е и лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който получи пето място в листата.

Преди месец при гласуването за водач на листата Елена Йончева спечели пред Станишев с 95 срещу 75 гласа. А в неделя вечер вътрешната опозиция успя да отхвърли предложената от Изпълнителното бюро листа при общото ѝ гласуване.

Така, въпреки желанието на лидерката на БСП Корнелия Нинова това да стане анблок, Националният съвет на БСП избра кандидатите на партията поотделно и поименно измежду 26 имена, като към предложенията на ръководството на партията бяха добавени още 9 номинации. Сред тях освен Станишев бяха и Антон Кутев, Валери Жаблянов и Борисалв Гуцанов.

Гласуването бе тайно и по вишегласие – повече гласове водят до по-предна позиция. За всяка кандидатура има отделна бюлетина. След дълго гласуване листата беше подредена, но нямаше нищо общо с първоначалното желание на ръководството. В сегашния европарламент социалистите имат само четирима евродепутати. Очаква се след изборите през май да имат повече места, но някои от фаворитите на Нинова останаха далеч от избираемите позиции. 

Каква е евролистата на БСП

Все пак имаше места в листата, които бяха твърдо разпределени преди тайния вот в неделя. Това са нейният водач Елена Йончева, която бе избрана предварително, както и представителите на гражданската квота и коалиционните партньори. На четвърто място ще е началникът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов. На десето място е бившият депутат от НФСБ и лидер на партия "Българска пролет" Велизар Енчев, който твърди, че разбрал за номинацията снощи. На последно място е Емил Георгиев от "Екогласност".

При гласуването по вишегласие второто и третото място отидоха за младите социалисти Петър Витанов и Цветелина Пенкова, които първоначално бяха предложени за неизбираеми позиции. Фаворитите на лидера на БСП Корнелия Нинова за първите две места след Йончева бяха Янаки Стоилов и Деница Златева. Тя остана на 7-мо място, а той е трябвало да е на 12-то, но се е отказал.

След Станишев, който е пети в листата, е Иван Кръстев - бивш зам.-министър на образованието правителството на Пламен Орешарски. Осми в листата е депутатът Румен Гечев, а девети - настоящият евродепутат Момчил Неков, който влезе в европарламента през 2014 г. с феномена "15/15".

Друг настоящ евродепутат - Петър Курумбашев, не намери място в листата. По-рано през деня се разбра, че Нинова му е предложилаа девето място и той е отказал, но това е станало преди бламирането на предложението за листа на ръководството.

На 11-то място, след Велизар Енчев, е депуатът Димитър Данчев. На останалите позиции са социалистът от Пловдив Тодор Стоилов, депутатът Валери Жаблянов, Мариела Модева, д-р Десислав Тасков и автомобилният състезател Крум Дончев. Последен е Георгиев.

Как се стигна дотук

Сутринта в неделя се разбра, че Сергей Станишев не е част от кандидат-депутатската листа за евроизборите, изготвена от Изпълнителното бюро на БСП и предложена за гласуване от Националния съвет на партията.

Новината бе съобщена в ефира на бТВ в неделя сутрин от секретаря на Изпълнителното бюро Вяра Емилова в края на мъчително интервю от "Позитано“ 20, в което тя многокватно и упорито отказваше да отговори еднозначно въпроса присъства ли името на Станишев в листата или не.

В края на краищата, на петия или шестия път, тя "изплю камъчето“. С допълнението, че в БСП процедурите били демократични и че окончателната дума ще има Националният съвет. Той можел да вкара Станишев в листата за изборите за Европейски парламент.

Преди това от интервюто стана ясно, че след вече избраната за водач Елена Йончева в листата са поставени Янаки Стоилова, Деница Златева, и, като представител на т.нар. гражданска квота, Иво Христов – началник на кабинета на президента Румен Радев. През март Иво Христов оглави създадения от президента Стратегически съвет.

На следващите места в списъка на ИБ бяха депутатът и някогашен вицепремиер в правителството на Жан Виденов Румен Гечев, Иван Кръстев, бивш зам.-министър на образованието, и Момчил Неков, влязъл в настоящия ЕП благодарение на т.нар. феномен „15/15“.

Станишев: "Листата е голям подарък за ГЕРБ" и "Какво дирите в ПЕС?"

"Мисля, че това, което всички българи виждат с невъоръжено око, е очевидната тенденция за превръщане на БСП във вождистка партия – в ГЕРБ номер 2. Това, което виждам като листа, е един голям подарък за ГЕРБ“, заяви Сергей Станишев пред журналисти на влизане на заседанието на Националния съвет.

По думите му Корнелия Нинова е избрала не диалога, а конфронтация.

Сергей Станишев коментира, че сега на това заседание БСП трябва да отговори на 4 въпроса. Първият е какво казваме на нашите членове и на нашата партия, отбеляза той и припомни, че месец и половина са се провеждали събрания и конференции и партията се е  произнесла за своите предпочитания за листата.

Вторият въпрос е какво е посланието на БСП и НС към българското общество, тоест начинът, по който се управлява БСП, ще бъде трансформиран в начина, по който се управлява България, ако спечелим управление, посочи Станишев. Мисля, че всички виждат с невъоръжено око ,че има очевидна тенденция за превръщането на БСП във вождистка партия ,в ГЕРБ номер 2, въпросът е дали българите искат такава алтернатива и такава БСП,  коментира той.

Третият въпрос е какво е нашето отношение към Европа и ЕС - дали БСП запазва своята ясна проевропейска идентичност или тръгва в посока евроскептицизъм. Четвъртият въпрос  е посланието ни към нашите европейски партньори, нашето политическо семейство в Европа, отбеляза Станишев.

"Близо една година се води доста яростна и последователна кампания, която изтъква различията между БСП и ПЕС. Това неизбежно поражда въпроса: "А що дирите там“, каза той.

Още преди повече от месец заявих, че няма да се кандидатирам за евродепутат, но това, че нито един от другите колеги (досегашните евродепутати) не е в листата (на избираемо място - бел. ред.) е повече от странно, да не кажа – неприемливо, заяви евродепутатът Георги Пирински.

"В разговор през седмицата Корнелия Нинова ми предложи 9-о място в листата на БСП за изборите за Европейски парламент, като ми каза, че това е най-високото възможно място за гражданската квота след Елена Йончева", написа евродепутатът Петър Курумбашев в позиция, изпратена до медиите.

"Понеже това предложение ми се стори като подигравка - за всичко, което съм направил досега, отказах. И така се разделихме. Благодаря на всички членове и организации на БСП, както и на Съюза на тракийските дружества, за доверието и получените номинации. До нови срещи!", добавя Курумбашев.

Президентът е основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата, а БСП е единствената опозиция - нормално е да приема, коментира пред журналисти началникът на кабинета на президента Иво Христов.

Още по темата
Още от България

Ще си купува ли бизнесът партии, ако парламентът му разреши да ги финансира, както предлагат ГЕРБ и ДПС?