Изборният закон на второ четене

Номерация на бюлетините изпълни опозицията с подозрения за манипулации

Номерация на бюлетините изпълни опозицията с подозрения за манипулации

Изборите за парламент, европейски парламент и за местни органи на властта ще се провеждат с интегрирана бюлетина, която ще бъде номерирана по специален начин. Така ще се предотвратят изборни манипулации с бюлетини. Това решиха депутатите след час разисквания при второто четене на текстове от Изборния кодекс във вторник.

Видът на бюлетината накара опозицията от ГЕРБ да се изпълни с подозрение, че в текстовете, посветени на нея, се залагат условия за изборни измами.

Бюлетините ще се печатат в печатницата за ценни книжа на БНБ. Според депутата от БСП Петър Кънев, собственик на печатница "Демакс", базата на БНБ може да поеме бюлетините за евровота, но не за парламентарните и местните избори. БНБ обаче може да възлага на подизпълнители задачи, а "Демакс" също печата ценни книжа.

Според приетите текстове бюлетините ще са събрани по 100 броя в кочани и ще имат полиграфска защита. Прието бе на кочана и на бюлетината да има един и същи номер, като членовете на секционните избирателни комисии след попълване на бюлетината от гласоподавателя и преди пускането ѝ в урната ще откъсват номера ѝ и ще го съпоставят с номера на кочана.

Целта на това номериране е да се прекрати използването на т. нар. "индийска нишка", измамен трик, при който лице, продало гласа си, влиза в стаичката за гласуване с готова и попълнена отвън бюлетина, пуска я в урната и след това навън "се отчита" с празната бюлетина.

ГЕРБ не прие идеята и обвини управляващите, че с номерирането на бюлетините управляващите се готвят за служебна победа.

Спорове предизвика и грамажът на хартията, от която ще се изработват бюлетините. От опозицията посочиха, че в кодекса "Манолова" няма разписан грамаж и по този начин можело да се избере прозрачна хартия, която да наруши тайната на вота.

Прозрачните бюлетини са бич за изборния процес, заяви зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева, "забравяйки", че именно по времето на ГЕРБ имаше отново спорове за прозрачността на бюлетините.

В дебата активно участие взе и депутатът от партията на Борисов Станислав Иванов. През 2011 г. името му нашумя, след като бе сниман да пренася чувал с изборни книжа в зала "Универсиада" по време на изборите за президент и местна власт. Иванов, който и тогава бе депутат от ГЕРБ, обясни действието, на което няма право, с това, че помогнал на една жена от избирателната комисия да носи чувала.

На обсъждането на текстовете от кодекса "Манолова" във вторник, Станислав Иванов предложи бюлетините да се отпечатат на 12-.грамова хартия. Петър Кънев му опонира, че чувалите с изборните книжа ще тежат повече при такава хартия.

Агитацията по държавните медии не предизвика спорове

Преди това без спорове депутатите приеха други текстове от Изборния кодекс, които се отнасят до предизборната агитация по държавните електронни медии. Записано бе, че БНР и БНТ ще отразяват предизборната кампания чрез клипове, диспути и други форми, договорени не по-късно от 31 дни преди изборния ден между двете медии и партиите и коалициите. Забранява се използването на програмите на държавните медии извън договореното време.

Националното радио и Националната телевизия ще предоставят на кандидатите време за безплатни диспути с времетраене не по малко от 240 минути, решиха депутатите.

При президентски избори безплатният диспут трябва да е не по-малко от един час.

Останалите електронни медии имат възможност сами да преценят дали да използват платени или безплатни форми на отразяване на предизборната кампания.

Печатните медии и онлайн новинарските услуги ще предоставят едни и същи условия и цени на всички партии, коалиции и инициативни комитети, които ще се обявяват в интернет страницата им не по-късно 40 дни преди предизборния ден и ще се изпращат незабавно на Сметната палата и ЦИК.

Депутатите забраниха предизборната агитация в държавните и общинските институции, както и в държавния и общинския транспорт.

Остава в сила денят за размисъл преди избори, в който предизборните прояви са забранени.

Агитационните материали могат да се поставят само на местата на предизборната кампания, в противен случай те ще бъдат премахвани принудително, ако лицето, в чиято полза са, не ги отстрани в тридневен срок.

В 7-дневен срок след изборите партиите и коалициите са задължени сами да премахнат своите агитационни материали.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?