Номинации за "Човек на годината" се приемат до 31 октомври

До 31 октомври всеки може да номинира човек или организация за “Човек на годината” – годишните награди на Българския хелзинкски комитет за принос към правата на човека и правозащитността, съобщиха от организацията. Подробните критерии за номинации, както и формата за номиниране, са на сайта www.humanoftheyear.org.

Постъпките или практиките на номинираните трябва да са насочени към утвърждаване и защита на основните човешки права и да изхождат от предпоставките на справедливостта и човешкото достойнство като абсолютна стойност.

През 2011 г. журито разшири критериите за наградата, като реши да допуска и номинации на хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека и чиято дейност е в съзвучие с духа на наградата. Така номинации за защита правата на животните и опазване на природата, например, също станаха допустими – в израз на категоричната убеденост на журито, че тези борби също заслужават внимание, признание и възхищение.

Сред номинираните до момента са омбудсманът Константин Пенчев, бившият директор на парк "Витоша" Тома Белев, доц. Пламен Митев, протестиращите на "Орлов мост", сайтът "Бивол", "Гневни млади хора" и др.

Наградите “Човек на годината” са морални и нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.

Онлайн гласуването за наградата на публиката е от 1 до 30 ноември 2012 г. включително. Награждаването ще е в навечерието на 10 декември, Международния ден на правата на човека, на тържествена церемония в София.

Тази година журито е в състав: Маргарита Илиева, Иван Бедров, Мими Фурнаджиева, Мирослава Тодорова, Нели Огнянова, Петя Владимирова, Христо Комарницки, Яна Бюрер Тавание.

През 2011 г. в наградите “Човек на годината” допуснатите номинации бяха 33. Гласовете, дадени онлайн при определяне на наградата на публиката, бяха над 9000.

Съюзът на съдиите в България бе отличен с голямата награда “Човек на годината” 2011. С двете втори награди бяха отличени Антоанета Цонева, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда, и журналистът във вестник “Дневник” Петя Владимирова. Миналата година бяха връчени и две специални награди: Програма “Достъп до информация” взе приза за цялостен принос към защитата и утвърждаването на правата на човека в България, а Димитър Димитров беше обявен за “Активист на годината”.

Носител на “Наградата на публиката”– събралият най-много гласове при онлайн гласуването, стана д-р Мила Бобадова – отличена заради водената от нея изключителна и успешна кампания за инкриминиране на жестокостта към животните. За месец гласуване нейната номинация събра близо 3000 гласа.

Споделяне

Още от България