Номинациите за Нобеловата награда за мир за 2012 г. са 231

Норвежкият Нобелов комитет съобщи в понеделник, че е получил 231 номинации за Нобеловата награда за мир за 2012 година, предаде ДПА.

Това все пак не е рекорд. Най-много номинации имаше миналата година - 241, каза директорът на Нобеловия институт и секретар на норвежкия Нобеловия комитет Гейр Лундестад.

В списъка са 188 личности и 43 организации, отбеляза Лундестад, цитиран от Франс прес.

Сред номинираните са бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която излежава присъда в затвора, египтянката Маги Кобран - коптска християнка, оглавяваща хуманитарната агенция "Стивън'с чилдрън", бившият президент на САЩ Бил Клинтън и бившият германски канцлер Хелмут Кол, посочи норвежката телевизия НРК.

Петчленният Нобелов комитет съветва онези, които номинират кандидатите, да не разгласяват предложенията си предварително, но понеже няма официално правило за това, някои имена все пак стават известни по-рано.

Брадли Манинг - американският войник, изправен пред военен трибунал за предполагаемо предоставяне на стотици хиляди секретни документи на уебсайта "Уикилийкс", е номиниран от трима исландски парламентаристи, добави телевизията.

Наградата за мир за 2011 г. си поделиха президентката на Либерия Елън Джонсън-Сърлийф, сънародничката ѝ Лейма Гбоуи и йеменската правозащитничка Тауакул Карман.

По традиция името на победителя се обявява в началото на октомври, а наградата се връчва в Осло на 10 декември. На този ден светът отбелязва годишнината от смъртта на основателя на Нобеловите награди - шведския индустриалец и откривател на динамита Алфред Нобел.

За тази година предложенията официално са приключили, отбелязва Ройтерс. Последните имена за обсъждане са били добавени в тайния списък в петък.

"Би било добре, ако този път комитетът погледне към Тунис", казва Ян Егеланд, директор за Европа на правозащитната организация "Хюман райтс уоч", цитиран от Ройтерс.

"Тунис е единствената история на бляскав успех през Арабската пролет", подчерта Егеланд.

Той припомни, че Монсеф Марзуки, който стана държавен глава през декември, ще символизира целия мирен преход от авторитаризъм и репресии към демокрация в Тунис. По-рано този месец Марзуки призова сирийския президент Башар Асад да се откаже от властта и да прегърне идеята за демократичен преход.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?