Номинацията на Димитър Костов за подуправител на БНБ няма да бъде гласувана

Парламентът се отказва дори да го изслуша, тъй като няма консенсус около кандидатурата му

Димитър Костов. Сн. БГНЕС

Парламентът няма да обсъжда и гласува номинацията на Димитър Костов за подуправител на Българската народна банка (БНБ), отговарящ за банковия надзор. Причината е, че част от политическите сили в парламента се обявиха срещу кандидатурата му.

Костов беше предложен от управителя на централната банка Иван Искров, след като парламентът прекрати предсрочно мандата на Цветан Гунев, който беше отстранен от длъжност от съда. По закон подуправителите се предлагат от гуверньора на БНБ.

Костов трябваше да бъде изслушан на заседанието на парламентарната бюджетна комисия в четвъртък, но точката отпадна от дневния ред в последния момент. Сега Костов е подуправител, отговарящ за управление "Банково".

"Няма консенсус по кандидатурата на Костов и за това няма да я обсъждаме и гласуваме", каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя обясни, че срещу номинацията на Костов са се обявили Реформаторският блок и БСП. Основната критика е, че той е част от управителния съвет на БНБ, който допусна кризата с КТБ. Освен това е предложение на Иван Искров, чиято оставка искат всички политически сили в парламента. Костов не е одобряван и защото е бил част от правителството на Жан Виденов.

Стоянова обясни, че подуправителят на БНБ е доказан професионалист. От думите ѝ обаче стана ясно, че ГЕРБ не може да поеме цялата политическа отговорност за избирането му. Не е ясно дали при тази ситуация Искров ще предложи ново име за овакантения от Гунев пост. Дори и това да стане Стоянова обясни, че ще се обсъжда само консенсусна кандидатура. От думите ѝ стана ясно, че вероятно въпросът ще се реши, след като бъде избран нов управител на БНБ. Мандатът на настоящия изтича на 10 октомври, а по закон парламентът може да започне процедурата по избора му до три месеца преди тази дата, което означава в началото на юли.

Депутатите прекратиха предсрочно мандата на Цветан Гунев след призив на премиера Бойко Борисов да се намери бързо титуляр за поста, тъй като банковият надзор на практика не работи. От средата на миналата година изпълняващ длъжността подуправител е Нели Кордовска, която е главен директор на управление "Банков надзор". Около името на Кордовска се появиха съмнения за конфликт на интереси, след като се появи информация, че тя е изтеглила спестяванията си от КТБ ден преди банката да бъде затворена. Освен това по информация на "Капитал" брат ѝ работи в Първа инвестиционна банка и не е ясно дали това е посочено в декларацията ѝ за конфликт на интереси, тъй като тя не е публична.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?