Номинацията за нов шеф на БНБ събра разнопосочни отзиви

Коментарите за Радев - от „прекалено семпла автобиография“ до „сериозна кандидатура“, липсват сериозни критики

Номинираният за шеф на БНБ Димитър Радев. Сн. БГНЕС

От „прекалено семпла автобиография“ до „много сериозна кандидатура“. Такива отзиви събра сред депутатите номинацията за нов управител на Българската народна банка (БНБ) на експерта от Международния валутен фонд (МВФ) Димитър Радев. Той официално беше представен като кандидатура на ГЕРБ за мястото на Иван Искров, чиито мандат изтича в началото на октомври.

Във вторник Радев се срещна с представителите на Патриотичния фронт, Реформаторския блок, АБВ и ГЕРБ в парламента, като беше представян от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Днес срещите на Радев трябваше да продължат с опозиционните партии. Разговорът с БСП обаче беше отложен за четвъртък.

Засега кандидатурата на Радев провокира различни коментари сред депутатите от отделните парламентарни групи. Сериозни критики липсват.

Според Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт трябва да има няколко кандидатури за управител на БНБ, за да се направи правилният избор. Той смята, че Радев няма ясна концепция за бъдещата си работа, както и екип. Всъщност не е ясно дали ГЕРБ ще остави Радев сам да избере хората, с които да работи като подуправителя, отговарящ за банковия надзор, например.

„За мен няма никакво значение кой къде е работил. Въпросът е да е експерт и да е специалист в съответната сфера. Не мога да кажа какъв икономист е, защото CV-то му е прекалено семпло. В един период от време е бил заместник-финансов министър, след това - в друг период, е бил нещо като експерт в МВФ“, коментира Байрактаров, цитиран от БНР.

Депутатът от БСП Георги Кадиев, заяви че е чувал "хубави неща" за Радев като бивш заместник-министър, но се притеснява от факта, че той има повече опит в писане на бюджети, отколкото в банковите дела. Той определи като недостатък това, че Радев е по-скоро макроикономист, отколкото банкер. Добре било, че кандидатът на ГЕРБ от години работи в САЩ и е „откъснат от доста корупционната среда в България“.

Кадиев все пак се надява БСП да има своя номинация за управител на БНБ.

„Хората правят институциите. В лицето на Димитър Радев виждам една много сериозна кандидатура. За мен нямаме време за губене. Аз се надявам Искров да си удържи на думата и в момента, в който има внесена кандидатура, той да подаде оставка“, коментира Мартин Димитров от Реформаторския блок. Преди време Искров заяви, е ще се оттегли от поста, когато партиите се обединят около това кой да го замести.

Новият управител на БНБ трябва да посочи подуправител за банковия надзор, който депутатите да гласуват. В момента тази позиция се заема временно от Нели Кордовска. Преди време Искров предложи за поста Димитър Костов, който и в момента е подуправител на централната банка, но отговаря за управление „Банково“. Кандидатурата му, макар и подкрепена от ГЕРБ, така и не беше гласувана заради липсата на съгласие сред управляващите партии.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес