Номинираната от Тръмп за шеф на ЦРУ е искала да оттегли кандидатурата си

Джина Хаспъл
Номинираната от президента на САЩ Доналд Тръмп за директор на ЦРУ Джина Хаспъл е искала да оттегли кандидатурата си заради безпокойствата за нейната роля в програмата на агенцията за разпити, съобщи Ройтерс, като се позова на вестник "Вашингтон пост".
 
Американският ежедневник на свой ред цитира четирима неидентифицирани високопоставени представители на администрацията на Тръмп.
 
В петък Хаспъл била извикана в Белия дом, за да бъде обсъдена нейната роля в програмата за разпити, при която са били използвани техники, осъдени от мнозина като мъчения. Тя казала, че ще се оттегли, за да избегне тежко изслушване в комисията по разузнаването към Сената.
 
След това Хаспъл се върнала в централата на ЦРУ в Лангли, щата Вирджиния. Тогава редица служители на Белия дом, сред които говорителката Сара Сандърс, заминали бързо за там за неколкочасови спешни разговори с нея. Едва в събота следобед Хаспъл успокоила администрацията на Тръмп, че няма да се оттегли.
 
Говорителят на Белия дом Радж Шах определи номинираната за висококвалифициран кандидат, служил над три десетилетия на страната си. Номинацията на Хаспъл няма да бъде провалена от политически пристрастни критики, подчерта той и обвини критиците, че заемат страната на правозащитните организации срещу ЦРУ за това как да бъде гарантираната безопасността на американците.
 
По-рано Тръмп номинира Хаспъл за първата жена директор на ЦРУ. Тя трябва да замени на поста Майк Помпейо, който стана държавен секретар на САЩ.
 
Номинацията на Хаспъл обаче се натъкна на съпротива заради нейната роля във вече закритата програма за задържане и разпитване в тайни затвори на ЦРУ в чужбина на заподозрени ислямисти от Ал Каида. Програмата бе стартирана при президента Джордж Буш-младши след атентатите на 11 септември 2001 г, припомня БТА.
Споделяне

Още от Свят