Номинираната за шеф на ЕЦБ Кристин Лагард подаде оставка от МВФ

Кристин Лагард, сн. ЕПА

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард обяви, че е подала оставка, която да влезе в сила от 12 септември, а дотогава важи обявеният вече отказ да изпълнява тези задължения, предадоха Ройтерс и ТАСС във вторник.

Тя се е срещнала с Изпълнителния съвет на фонда и по думите ѝ тепърва ще се придвижва изборът на неин наследник като с оставката ѝ се отваря възможността за ускоряването на  тази процедура. Междувременно изпълняващ длъжността директор на финансовата институция остава Дейвид Липтън.

Лагард уточни, че вече има повече яснота за номинацията си за бъдещ шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ).

"С по-голяма яснота в момента за процеса на номинацията ми за бъдещ президент на ЕЦБ и за времето, което ще отнеме, аз взех това решение в името на най-добрия интерес на фонда", заяви тя.

Французойката бе номинирана на 2 юли за следващ президент на ЕЦБ. Тя не е подала незабавно оставка от МВФ заради несигурността дали Европейският парламент ще одобри номинацията ѝ и тези на останалите кандидати за лидерските позиции в ЕС, посочват източници на Ройтерс.

Номинацията на Лагард трябва да бъде одобрена от Европейския парламент, който не е единен в позицията си. Ако кандидатурата ѝ бъде одобрена, тя ще поеме поста от сегашния председател на ЕЦБ Марио Драги на 31 октомври.

Вторият петгодишен мандат на Кристин Лагард начело на МВФ трябваше да изтече през юли 2021 година. Традиционно постът се заема от европеец, докато начело на Световната банка се назначава американец.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес