Номинирането на проф. Камбуров за кмет на Варна изненада "Раковски" 134

Зам.- председателят на СДС Владимир Кисьов научи днес от журналисти, че синият депутат проф.Димитър Камбуров е издигнат от СДС - Варна за кмет на града. Кисьов съобщи, че общото събрание на СДС във Варна, където ще се вземе окончателното решение за синия кандидат- кмет на града, предстои.

Според непотвърдена информация, ръководството на СДС се готви да издигне кандидатурата на съдийката Ванухи Аракелян за кмет на морския град. Съвсем наскоро тя е била приета за член на клуб "Отворено общество" - Варна, чийто изпълнителен директор Стоян Николов оглави новоучредената фондация на СДС за финансиране на изборната кампания през есента "ДА".

На въпрос на Mediapool дали проф. Камбуров е синята номинация за Варна, Кисьов отговори: "От вас чувам. Сигурно Димитър Камбуров пред вас се е обявил, защото пред мен официално не се е обявявал. Тази кандидатура трябва да бъде приета на общинско събрание във Варна, което още не е провеждано. Ще се реши до края на месеца."

Депутатът от СДС проф. Димитър Камбуров, който обаче не е член на синята партия, официално обяви, че ще се кандидатира за кмет на града, съобщи Varnapool.net. Това стана на общо събрание на местните клубове на СДС -"Одесос-1" и "Одесос-4", които са двете най-големи структури на синята партия в града. Членовете им взеха единодушно решение СДС-Варна да подкрепи кандидатурата на лекаря-ортопед.

"Аз съм десен политик, защото дясната политика е градивната политика, която създава ресурси, докато лявата ги разпилява. Споделям основните цели на дясната политика - градежът и просперитетът на гражданите.", заяви проф. Камбуров пред членовете на СДС, за което беше аплодиран.

Проф. Димитър Камбуров е първият демократично избран ректор на МУ-Варна и остана на поста два мандата. Шест години председателстваше Съвета на ректорите в България. Областен управител на Добрич през мандата на правителството на Иван Костов. Проф. Камбуров беше кандидат за депутат от варненската и добричка листа на СДС. Влезе от Добрич, освобождавайки мястото си от Варна на сегашния говорител на СДС Николай Младенов. В 39-ото НС е заместник- председател на комисията по образование.

Според варненския адвокат Даниел Косев, кандидатурата на безпартийния депутат е най-успешният избор, който ще мобилизира СДС за успех при местния вот. Той изрази задоволството си, че решението на проф. Камбуров става във Варна, и че с това ще се прекратят някои "спекулации, при които определени хора подкрепят някакви кандидати, а едновременно с това награждават сегашния кмет на БСП", визирайки наградите на варненския клуб "Отворено общество".

Както писа вчера Мediapool, клуб "Отворено общество" - Варна даде на подкрепения от БСП кмет на Варна Кирил Йорданов годишна награда по случай 24 май.

Николов обясни, че не наградата не е от него, а от клуба и че той не е участвал в избора на наградените.

Социологическите проучвания към момента сочат, че Кирил Йорданов, който ще е основният опонент на кандидата на СДС в града, има голям шанс да спечели втори мандат.

СДС не иска Стоян Николов да напусне "Отворено общество" Варна

Запитан как ще се отрази на предизборната кампания на СДС награждаването на Кирил Йорданов от клуб "Отворено общество" Варна, Владимир Кисьов отговори, че "няма опасност за предизборната кампания на СДС". Той вметна обаче, че не бил запознат с този случай.

На въпрос дали Стоян Николов трябва да напусне клуба във Врана, защото сега е шеф на фондация "ДА", зам.лидерът на СДС каза - "нека видим правителството да подаде оставка, после ще гледаме тези незначителни неща, те нямат отношение към разрухата в държавата".

Електронното издание Varnapool писа, че председателят на клуб "Отворено общество"- Варна Свилен Спасов беше в конфликт с предишната областна управа на Варна в лицето на Добрин Митев заради варненската корабостроителница. Неговото РМД не успя да купи завода.

Самият Спасов преди няколко дни обяви в интервю за местен ежедневник, че спряганата за кандидат на СДС съдийка Ванухи Аракелян само преди дни е била приета за член на варненския клуб "Отворено общество". Тя стана известна с делата около обявяването в несъстоятелност на корабния завод и последващите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?