Номинираните еврокомисари ще се явят на изпит между 29 септември и 7 октомври

Номинираните за еврокомисари ще се явят на изпити пред съответните комисии на Европейския парламент, съобразно определените им ресори, между 29 септември и 7 октомври, съобщи пресслужбата на ЕП.


Изслушванията ще се състоят от 29 септември до 2 октомври и на 6 и 7 октомври, се уточнява в съобщението. Точният график ще бъде изяснен следващата седмица. Ако някой от номинираните за еврокомисар не издържи изпита, ще бъдат насрочени допълнителни интервюта.

На 9 октомври ръководството на ЕП ще се събере, за да обсъди резултатите от приключилите изпити. На 22 октомври се предвижда евродепутатите да приемат или отхвърлят състава на комисията на председателя Жан-Клод Юнкер.

Ако гласуването премине успешно, новата ЕК ще встъпи в длъжност на 1 ноември. На 18 септември кандидатите за еврокомисари ще получат въпросите на парламентарните комисии в писмен вид.

Писмените отговори ще бъдат очаквани до 26 септември. Изслушванията на номинираните ще траят поне три часа, а след тях евродепутатите от различните комисии ще обсъдят оценката си при закрити врата и ще я съобщят на председателя на ЕП.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?