Номинираният от Тръмп за министър на отбраната е за дипломатически подход към Иран

Марк Еспър

Номинираният от президента на САЩ Доналд Тръмп за министър на отбраната Марк Еспър заяви по време на изслушване в Сената, че Съединените щати трябва да продължат с търсенето на дипломатически решения на различията си с Иран и да избегнат война, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп официално номинира Еспър вчера. Той трябва да бъде утвърден на поста от горната камара на Конгреса.

Пред сенатската комисия по въоръжените сили Еспър каза: "Не искаме война с Иран." Той пледира за дипломатически подход към Иран, говорейки за продължаване на това, което нарече "дипломатически канал".

Еспър каза, че администрацията на Тръмп в скоро време ще информира комисията на Сената за въоръжените сили за план за по-тясно сътрудничество с други страни за наблюдаване на търговското корабоплаване във и около Персийския залив. Планът, наречен "Операция Страж", цели да разубеди Иран да възпрепятства корабоплаването там, отбеляза той.

По време на изслушването Еспър каза още, че получаването от Турция на руски зенитни комплекси С-400 подкопава нейната безопасност.

"Турция е отдавнашен и важен съюзник, но нейният стремеж да получи С-400 подкопава безопасността на Турция и на НАТО", заяви номинираният за шеф на Пентагона. Той за пореден път предупреди, че САЩ нямат намерение да доставят на Турция изтребители бомбардировачи пето поколение Ф-35 в случай на разполагане на С-400.

"САЩ ясно дадоха да се разбере на всички равнища, че ако Турция се сдобие със С-400, то тя няма да получи Ф-35", каза Еспър.

При изслушването той предупреди, че Русия се опитва да подкопае влиянието на САЩ в Африка, засилвайки собственото си влияние там. Русия и САЩ имат общи интереси в борбата с тероризма и предотвратяването на разпространението на оръжия за масово унищожение, каза още Еспър.

Споделяне

Още от Свят