Номинираният за държавен секретар на САЩ: Турция не се държи като съюзник

Антъни Блинкен

Номинираният от избрания за президент на САЩ Джо Байдън за държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че Турция не се държи като съюзник и че Вашингтон ще обмисли дали не са необходими допълнителни санкции срещу Анкара заради придобиването на руски противовъздушни системи, съобщи Ройтерс.

Блинкън каза това по време на изслушването си комисията на Сената на американския Конгрес за външните работи.

Миналия месец Вашингтон наложи дългоочакваните санкции срещу турската отбранителна промишленост заради придобиването от Анкара на противовъздушни системи С-400 от Москва. Покупката бе окачествена от Вашингтон като "голяма грешка".

"Идеята, че стратегически, така наречен стратегически, наш партньор действа съвместно с нашите най-големи стратегически съперници в Русия е неприемлива", заяви пред сенаторите Блинкън.

"Мисля, че имаме нужда да анализираме въздействието на съществуващите санкции и след това да преценим дали има нужда от още", изтъкна номинираният за държавен секретар Блинкън.

Блинкън направи тези изявления броени часове преди встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън, който ще стане приемник на президентския пост на Доналд Тръмп, с когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган имаше близки отношения.

"Турция е съюзник, който в много отношения не се държи като съюзник и това е много сериозно предизвикателство за нас", каза Блинкън.

Санкциите срещу Турция бяха подкрепени и от двете партии в американския Конгрес, като това бяха първите санкции в историята, въведени от Вашингтон срещу държава членка на НАТО.

Сериозните разногласия във връзка с покупката на С-400 са най-сериозното предизвикателство, с което ще се сблъска правителството на Байдън по отношение на Турция. 

Вашингтон и Анкара имат разногласия и по отношение на политиката за Сирия, дейностите на Турция по изследване на залежите на петрол и газ в Средиземно море, а също така и във връзка с намесата на Турция в Нагорнокарабахския конфликт, отбелязва Ройтерс.

Байдън е привърженик на двудържавното решение в Близкия Изток

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън е привърженик на двудържавното решение на конфликта между Израел и палестинците, заяви Блинкън, цитиран от Франс прес.

"Президентът и аз сме на едно мнение по този въпрос, а именно, че единственият начин, по който Израел може да гарантира бъдещето си като демократична еврейска държава, палестинците да получат държавата си, която е тяхно право, е така нареченото двудържавно решение", изтъкна Блинкън.

В същото време номинираният за държавен секретар на САЩ Блинкън призна, че в близко бъдеще не е реалистично да се стигне до двудържавното решение и призова израелците и палестинците да се въздържат от едностранни мерки, които биха усложнили допълнително конфликта. Блинкън бе категоричен, че сигурността на Израел ще бъде един от основните приоритети на следващото американско правителство.

Съединените щати ще продължат да признават Ерусалим за столица на Израел, заяви номинираният за държавен секретар на САЩ. САЩ няма да преразглеждат провокиралото противоречия решение на президента Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, изтъкна Блинкън. Американското посолство в Израел ще остане в Ерусалим и няма да бъде преместено в Тел Авив, увери той.


Отношенията с Китай

Има сериозна основа за двупартийна политика по отношение на Китай, заяви Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Той изтъкна, че президентът Доналд Тръмп е постъпил правилно, като е възприел по-твърд подход по отношение на Китай, но подчерта, че не одобрява всичките му методи. Освен това Блинкън изрази съгласието си с твърдението на правителството на Тръмп, че политиката на китайските власти по отношение на уйгурите в региона Синзцян е геноцид.

Блинкън бе категоричен пред комисията на Сената по външните работи, че Китай безспорно е държавата, която представлява най-голямо предизвикателство на Съединените щати, и че има сериозна основа за двупартийно сътрудничество между републиканците и демократите за изграждането на обща политика по отношение на Пекин.

Блинкън заяви, че Съединените щати при управлението на Байдън ще съхранят ангажимента си по отношение на Тайван, който е възприеман от Пекин като китайска провинция, за гарантиране на отбранителните способности на самоуправляващия се остров. Номинираният за държавен секретар на САЩ заяви, че би искал Тайван да играе по-сериозна роля на международната сцена, особено в международни организации, които не изискват статута на държава при предоставяне на членство.

Правителството на избрания за президент на САЩ Джо Байдън ще продължи да признава лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо за президент на Венецуела, заяви Антъни Блинкън.

Блинкън заяви пред сенаторите, че правителството на Байдън ще се опита да приложи по-ефективни санкции срещу Венецуела, които ще имат за цел да бъде отстранен от властта президентът социалист Николас Мадуро. Блинкън каза, че новото правителство ще се опита да окаже повече хуманитарна помощ на южноамериканската страна.

Новото правителство планира цялостно преосмисляне на подхода на САЩ към Северна Корея, като ще се проучват начини за оказване на натиск върху Пхенян с цел севернокорейските лидери да бъдат накарани да седнат на масата за преговори, каза Блинкън във връзка със севернокорейския въпрос. В същото време САЩ ще се опитат да предоставят хуманитарна помощ на Северна Корея.

"Мисля, че трябва да преразгледаме и имаме намерение да преразгледаме цялостния подход и политика по отношение на Северна Корея, защото това наистина е сериозен проблем, с който се сблъскват правителство след правителство. И в същото време това е проблем, който не се подобрява, а се влошава", каза още Блинкън.

Номинираният за държавен секретар поясни, че преразглеждането ще се състои в "анализ на това с какви опции разполагаме и какво може да се окаже ефективно с оглед засилването на натиска върху Северна Корея да дойде на масата за преговори, а също така и предприемането на други дипломатически инициативи, които са в рамките на възможното".

Блинкън изтъкна, че по въпроса със Северна Корея най-напред ще има консултации със съюзници и партньори, най-вече с Южна Корея и Япония.

Правителството на Джо Байдън ще положи усилия за удължаването на срока на договора Нов СТАРТ с Русия и ще трябва да реши какъв да бъде срокът на удължението, каза Блинкън. "Ще работим за удължаването на срока на договора. Президентът Байдън ще трябва да вземе решение за това какъв да бъде срокът на удължението", каза Блинкън.

Срокът на договора Нов СТАРТ, по силата на който за САЩ и Русия се въвежда задължението да не разполагат повече от 1550 ядрени бойни глави, изтича на 5 февруари, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?