Номинираният за нов шеф на научния фонд не би приел поста без консенсус

Номинираният за управител на фонд “Научни изследвания“ доц. Борис Стефанов заяви във вторник, че няма да приеме номинацията, “ако не се постигне добронамерен консенсус в академичната и научната общност“.

В изявлението до БТА доц. Стефанов изказва благодарност на Съвета на ректорите, на Управителния съвет на БАН, на Управителния съвет на Селскостопанската академия и на министъра на образованието Стефан Воденичаров за номинацията и доверието към него. "Те ми дадоха увереността, че ако поема този пост, ще имам тяхната компетентна подкрепа", заявява номинираният за управител на фонда.

“Разбирам недоволството на някои колеги - млади "учени", но крайните им искания са емоционален израз на желанието за противопоставяне на т. нар. от тях статукво“, посочва доц. Стефанов.

Според него "атмосферата се е нажежила особено и след прибързани публикации в някои медии". “Тяхно право е да се позовават на информация, стига тя да бъде добре проверена, заявява номинираният за поста“, посочва той.

“За дейността ми като преподавател, ръководител на български университет, ръководител и участник в над 100 научни и научноприложни проекти, включително с предприятия и по европейски програми, нямам основание да се притеснявам“, обявява доц. Стефанов. Той посочва, че приема номинацията си за фонда "Научни изследвания" като акт на доверие, изискващ повече уважение, "а не медийни квалификации с недоказани и неверни твърдения".

Споделяне

Още по темата

Още от България