Номинираният за централен банкер на САЩ подкрепя постепенно повишаване на лихвите

Джероум Пауел

Джероум Пауел, който бе номиниран от президента Доналд Тръмп за ръководител на Управлението за федерален резерв на САЩ, подкрепя постепенното повишаване на водещите лихви. Това се посочва в публикувания късно снощи текст на изявлението, което той ще направи по-късно във вторник пред банковата комисия на Сената, предаде Асошиейтед прес.

Очакваме лихвите да продължат да се повишават, заявява той.

Според Пауел, който в момента е член на управителния съвет на централната банка, тези мерки са необходими, за да бъдат постигнати приоритетите на УФР - осигуряване на максимална заетост и стабилни цени. Той обещава също, че под негово ръководство институцията ще разгледа въпроса за намаляване на регулациите за банките, като същевременно запази основните реформи на Конгреса, насочени към предотвратяване на нова финансова криза, подобна на разразилата се през 2008 година.

На 14 декември миналата година УФР повиши водещата лихва от 0,25 - 0,5 на сто до 0,5 - 0,75 на сто. Това бе второто увеличаване на показателя от 2008 година. Като основание за решението бяха посочени повишените прогнози на централната банка за нивото на безработицата, инфлацията и растежа на брутния вътрешен продукт на САЩ през 2016 година.

 

На 15 март тази година лихвите бяха вдигнати още веднъж до 0,75 на сто - 1,0 на сто, а на 14 юни - до 1,0 - 1,25 на сто. Поредно повишение се очаква през декември.

На 2 ноември Тръмп номинира Пауел за председател на УФР. Решението на президента трябва да бъде одобрено от Сената.

Мандатът на сегашния централен банкер Джанет Йелън изтича на 3 февруари 2018 година. Миналата седмица Йелън обяви, че ще напусне централната банка, когато наследникът ѝ встъпи в длъжност и няма да продължи да бъде член на управителния съвет на организацията, въпреки че ѝ остават още 7 години на този пост.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?