Нона Караджова отново спря застрояването на "Камчийски пясъци"

Министър Нона Караджова. Снимка БГНЕС

Екоминистърът Нона Караджова спира застрояването в местността "Камчийски пясъци". Ограничението ще е в сила докато бъде проведена нова процедура, съобразена с опазването на защитени зони от НАТУРА 2000.

На 31 август изтече законовият срок на забраната за строителство в черноморската местност, която министър Караджова издаде през 2010 г. и удължи с една година през 2011 г.

 

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха в петък, че на 23 август Нона Караджова е издала заповед, с която спира изпълнението на одобрени от предишното правителство планове за застрояване, докато бъде направена нова екооценка, която да прецени съвместимостта им с предмета и целите за опазване на защитени зони от НАТУРА 2000.

 

За тези планове е извършена процедура по екологична оценка, но не е извършена задължителната оценка за съвместимост с предмета и с целите за опазване на две защитени зони от НАТУРА 2000 - "Камчия" и "Комплекс Камчия", отбелязват от МОСВ.

 

Двете зони са определени за опазване съответно на природни местообитания и на диви птици, а обявените инвестиционни намерения попадат в техните граници.

 

Така, ако инвеститорите желаят да осъществят намеренията си, ще трябва да поискат от РИОСВ-Варна нова процедура за оценка по реда на екологичното законодателство.

 

Новата заповед е издадена на основание на Закона за биологичното разнообразие. Изпратена е на кмета на община Долни Чифлик и на фирмите, които имат инвестиционни проекти на територията на "Камчийски пясъци".

 

През 2008 г. кабинетът Станишев изключи от горския фонд над 2708 дка в района на Камчия, част от които бяха придобити чрез заменки от "Бета форест" и "Мирта инженеринг" още през 2005 г.

 

На мястото трябваше да се издигне "Иновативен комплекс за смесено жилищно обитаване и обслужващи дейности "Камчия парк". Разрешителните за комплекса бяха издадени на заменени терени и то без задължителната оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), заради което Европейската комисия започна наказателна процедура срещу страната ни.

 

Двете фирми са притежание на австрийска компания "МЕТ Бетайлигунгсфервалтунгс ГмбХ" (дъщерна на “Райфайзен”), която е собственик и на известната сред природозащитниците фирма "Рийс интернешънъл". През 2006 г. по искане на "Рийс", която възнамерява да строи курорт в устието на река Камчия, последна инстанция на Върховния административен съд заличи защитената местност "Камчийски пясъци".

 

Председател на съдебния състав, взел решението за Камчия, е Андрей Икономов, участвал в решенията за застрояване на Национален парк Пирин със ски зона Банско през 2002 г.; в опита за закриване на Природен парк Странджа през 2006 г., както и в отмяната на забраната за строителство на Витоша.

 

Междувременно "Камчийски пясъци" бе обявена за защитена зона от НАТУРА 2000 по отношение на птиците, предстои да бъде обявена и за защитена зона по отношение на местообитанията.

 

Местността да се обяви за защитена територия забранена за строителство

 

"Искам да поздравя министър Караджова за това решение, но за нас това не е окончателният ход" коментира пред БНР Андрей Ковачев от коалиция "За да остане природа в България".

Природозащитниците очакват от министър Караджова след като е казала "А", да стигне до "Я" и окончателно да уреди нормативно статута на месността в следващите месеци. Идеята е "Камчийски пясъци" да се превърне в защитена територия, в която е забранено да се строи.  

За да не подлъгваме инвеститорите, режимът в бъдещата защитена територия трябва да е пълен и това да се регламентира със заповед най-късно до следващото лято, каза още Андрей Ковачев. От коалицията вече са внесли становище по въпроса в МОСВ. 

Природозащитната организация е готова също да атакува в съда актовете на РИОСВ, с които дюните в местността са превърнати от горска в урбанизирана територия. Очакват обаче това да направи и самото министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес