Вигенин с "обосновано предположение":

Нормализацията на обстановката в България ще продължи

Външната политика - "приемственост с префокусиране"

Вигенин и председателят на външната комисия в НС Янаки Стоилов, сн. БГНЕС

"Моето обосновано предположение е, че нормализацията на обстановката в България ще продължи", заяви външният министър Кристиан Вигенин, след като в сряда представи приоритетите си пред ресорната парламентарна комисия.

На въпрос за отношенията на България с европейските институции и критиките на Европейската комисия за някои решения на правителството, Вигенин посочи, че те имат право да изразяват своята загриженост и добави, че "нормалното функциониране на българските институции е важно условие за изпълнение на реформите, с които България се е ангажирала".

 

"За да бъдат изпълнявани препоръките на ЕК, имаме нужда от работещ парламент и правителство, които да предлагат и реализират законопроекти, за да можем да отчитаме на напредък. Нашите партньори са в изчакване да видят как ще се развият събитията тука. Въпрос на наша политическа отговорност на партиите да направим така, че институциите да работят адекватно и резултатите от изборите, каквито и да са те, да бъдат признавани и политическите сили да поемат своите задължения", заяви Вигенин.

 

Външната политика: приемственост и префокусиране

 

След като Вигенин излезе с някои противоречиви изявления, които създадоха впечатление, че е възможна промяна по отношение на дипломатите с досиета и българската позиция за Хизбула, в сряда той заяви, че "ще има приемственост в българската външна политика, но ще има и известно префокусиране на нашите усилия".

 

Вигенин посочи, че според него, на първо място България трябва да бъде пълноценен и ефективно участващ при взимането на решения член на Европейския съюз.

 

"По този повод ние работим по подобряване на механизма на координация, механизмите за обсъждането на важните политически и икономически решения, които се взимат в ЕС, и възможностите България по-ефективно да отстоява своите приоритети и преди това достатъчно добро и прозрачно установяване на това какви са нашите приоритети", каза Вигенин.

 

Според него тази тема е "потънала в мъгла през последните години" и затова той ще работи за решителна промяна в тази посока.

 

Към Македония по-приятелски, но с изискване за договор

 

Вигенин заяви още, че позицията на България за Македония не е променена и София ще изисква подписването на договор за добросъседство преди откриване на следващите стъпки в процеса на европейска интеграция на Скопие.

 

"Няма разминавания между мен и президента Росен Плевнелиев по тази тема. Позицията по Македония е съгласувана и консултирана и се изпълнява от всички институции, които имат отношение по този въпрос... Работя за създаването на един по-положителен климат в отношенията между България и Македония, който да улесни преговорите по Договора за добросъседство", заяви министърът.

 

България дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото бъдеще на Македония, но по време на кабинета "Борисов" стана една от страните, които отказаха определянето на дата за начало на преговори с ЕС, като обяви, че няма да даде "зелена светлина" на Скопие докато не бъде подписан договор за добросъседство. Външният министър Кристиан Вигенин обаче започна по-умерена политика, въпреки че все още няма подписан договор между двете страни.

 

"Регионалната ни политика ще се фокусира в два региона - Западните Балкани в частност, и по-общо - Югоизточна Европа и Черноморския регион - по-конкретно политиката на Източното партньорство на ЕС", каза още Вигенин.

 

Традиционно обещание за по-малко политически назначения

 

Вигенин даде и традиционното за нов външен министър обещание, че ще бъдат намалени до минимум политическите назначения на посланици.

 

"Смятам, че ефективната българска дипломация има нужда от добре подготвени и ефективни български дипломати. Ако се правят изключения от това правило, то наистина ще бъде за хора, които имат достатъчно тежест и са влиятелни и могат наистина да бъдат лице на България по света, а не просто хора, за които се търси подходящ пост в чужбина", каза Вигенин.

 

Освен това той обяви, че ще работи за по-ефективна и открита политика към българите в чужбина.

 

"Трябва да направим по-ефективна българската дипломатическа служба. В момента анализираме нуждите на българските посолства в чужбина. Със сигурност ще се наложи един преглед и на консулското обслужване. Има проблеми, за които сигнализират български граждани в чужбина и туроператори", каза още Вигенин.

Споделяне

Още по темата

Още от България