Нормализират се летните полети между Новосибирск и нашето Черноморие

Нормализират се летните полети между Новосибирск и нашето Черноморие

Русия ще одобри програмата за редовни полети на авиокомпания "България Ер" от Варна и Бургас до Новосибирск за целия летен сезон. Това съобщи за Mediapool зам.-министърът на транспорта Камен Кичев, който е в Москва на среща по проблема с руския си колега – зам.-министъра на транспорта Валерий Окулов.

В началото на май стана ясно, че руските авиационни власти отказват да разрешат на "България Ер" да превозва руски граждани по линията българското Черноморие - Новосибирск, защото "тази компания не е официален превозвач по линията и не може да извършва полети по това направление".

От туристическия бранш се опасяваха, че лятната почивка на десетки хиляди руснаци, които са си платили туристическия пакет в България заедно с полета, може да бъде провалена. Вместо с "България Ер" туристите се извозваха с руската авиокомпания "Сибир". По думите на Кичев "България Ер" също е извършвала полети по линията, но те са одобрявани "ден за ден".

Във вторник Окулов "е обещал" одобрение за всички планирани полети на "България Ер" до Новосибирск до септември.

От българското транспортно министерство съобщиха във вторник още, че генералният директор на Държавно предприятие "Ръководство въздушно движение" (РВД) ще бъде сменен. Диян Динев ще замени на поста Георги Ангелов, който го заемаше около половин година.

От Москва Кичев коментира за Mediapool, че смяната се налага, защото "някои неща не вървят в правилната посока". Изпълнението на капиталовата програма на дружеството е едно от тях, каза Кичев.

РВД има славата на държавно предприятие, чиито служители имат най-високите средни възнаграждения в страната - около 4900 лв. за миналата година, като заплатата на генералния директор е стигала до 17 хил. лева. Премиерът Бойко Борисов се закани да сложи таван на заплатите във всички държавни дружества, тъй като били "ненормално високи".

Динев работи в РВД от 15 години. Започва кариерата си като асистент-ръководител полети. През годините заема длъжностите ръководител полети, експерт "Обслужване въздушно движение" (ОВД), ръководител сектор "Център за подготовка на кадри". От 2006 година досега оглавява дирекция "Управление на въздушното движение".

Той участва и в управлението на проекта за изграждане на функционален блок въздушно пространство DANUBE FAB – проект по инициативата на Европейската комисия – Единно европейско небе за хармонизиране и обединяване на аеронавигационното обслужване в рамките на въздушните пространства на България и Румъния.

Диян Динев е представлявал РВД и България в работни групи към европейската и световната служби за контрол на въздушния трафик – ЕВРОКОНТРОЛ и ИКАО.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?