Нормално работят системите на първия български геостационарен сателит

Нормално работят системите на първия български геостационарен сателит

Нормално работят всички системи на изведения в орбита на 23 юни т.г. първи български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1. Продължава активната му подготовка за пускане в редовна експлоатация като очакванията са сателитът да започне излъчвания в началото на август, съобщиха от "Булсатком" и дъщерното ѝ дружество "България Сат", чиято собственост е сателитът.

Техни партньори при реализацията на проекта са Експортно-Импортната банка на САЩ, ЕБВР, Дойче Банк, Ситибанк, Райфайзенбанк и Сибанк, които кредитирайки начинанието се доверяват на жизнеспособността и успеха на проекта.

Сателитът ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Подходящ е за 4G LTE мрежа в 1800 MHz. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства – аварии, в следствие на природни бедствия – земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят.

Успешното изстрелване на сателита стана повод за България да се говори в международните медии, като споменаването на държавата е в над 370 материала в авторитетни чуждестранни издания от цял свят. Положителни новини като тази влияят благоприятно и на увеличаването на инвестиционния интерес към България, като държавата ни може да се позиционира като място за иновации и космически технологии, смятат от "Булсатком", която е най-големият доставчик на платена телевизия в България.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?