"Нормандската четворка": Враждуващите в Донбас да изтеглят всички тежки оръжия

"Нормандската четворка": Враждуващите в Донбас да изтеглят всички тежки оръжия

Външните министри на страните от "нормандската четворка"  призоваха страните в украинския конфликт за пълно прекратяване на огъня и изтегляне на всички тежки оръжия от зоната на бойните действия. Това се посочва в съвместно изявление след
срещата в Берлин, цитирано от световните агенции.

"Изразяваме загриженост от последните случаи на сблъсъци през уикенда, включително използването на тежки оръжия в района на Широкине и летището на Донецк", се казва в документа, цитиран от ТАСС.

 "Призоваваме всички страни да прекратят сблъсъците и да покажат готовност за пълно спазване на прекратяването на огъня и изтегляне на тежките оръжия".

Министрите призоваха и за изтеглянето на тежките оръжия с калибър под 100 милиметра, както и всички видове танкове.

Тристранната контактна група и специалната мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да съгласуват графика за тази цел.

"Изказваме силна подкрепа на усилията на мисията на ОССЕ за установяване на постоянно присъствие в районите, нуждаещи се от мониторинг на деескалация на ситуацията", се казва в изявлението.

"Подкрепяме действията на мисията за деескалация на ситуацията около Широкине и летището в Донецк и призоваваме всички страни да сътрудничат с ОССЕ".

Министрите призовават и да се предостави постоянен достъп на наблюдателите на ОССЕ, което се предвижда от техния мандат и от споразумението в Минск.

Външните министри призовават и за създаването на работни подгрупи в Контактната група, се казва в изявлението. Заместник външните министри ще продължат наблюдението за изпълнението на споразумението от Минск, както и за бързото начало на работата на подгрупите.

Те ще се занимават с политическия процес, хуманитарните въпроси, икономическите въпроси и амнистията.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, чиято страна беше домакин на преговорите, подчерта, че "нищо в Украйна не е лесно, това не е новост", предаде Ройтерс.

"По време на днешните преговори отново станаха ясни различията в мненията на
Киев и Москва", добави той. Дискусиите снощи са били "много дълги, много интензивни и отчасти много противоречиви, заявил е Щайнмайер, цитиран от Франс прес.

Германският външен министър подчерта, че страните нямат избор, освен спазването на споразуменията, постигнати в Минск през септември и февруари, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Всички знаем, че пред нас стои дълъг път, но ще направим всичко по силите си да продължим този процес". Според него работните подгрупи ще се занимават с проблемите на сигурността, процеса на произвеждане на избори в контролираните от сепаратистите райони, подновяването на размяната на военнопленници и
подобряването на икономическото положение в Източна Украйна.

Малко след преговорите руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страните не са успели да постигнат споразумение по украинските искания за разполагане на миротворчески сили.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?