Нормандската четворка за Донбас: Минските споразумения остават и се подготвят избори

Нормандската четворка за Донбас: Минските споразумения остават и се подготвят избори
Всички лидери на Нормандската четворка потвърдиха привързаността си към Минските споразумение за уреждане на конфликта в Източна Украйна и постигнаха съгласие да се разшири наблюдателната мисия на ОССЕ и да се подготвят изборите. 
 
Разговорите между руския президент Владимир Путин, германската канцлерка Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и украинския - Петро Порошенко в Берлин продължиха пет часа и приключиха след полунощ. 
 
Ангела Меркел съобщи, че на срещата е бил изготвен вариант за "пътна карта", макар и с голям брой несъгласувани положения. Тази работа според нея трябва да бъде приключена в рамките на около един месец. 
 
Тя съобщи на пресконференция, че на срещата е било постигнато и съгласие за достъп на наблюдателите от ОССЕ до границата на Украйна с Русия и за тяхното свободно придвижване дотам.
 
Според нея темата за полицейска мисия на ОССЕ в Донбас, за която преди нея говори украинският президент Петро Порошенко, не е била актуална на днешната среща в Берлин.
 
"Главното засега е да се подготви законът за изборите.  Когато бъде готов този закон, когато бъде начертан работен процес, тогава ще може да се говори и за мисията на ОССЕ, която може да бъде въоръжена. Но днес този въпрос не беше с абсолютна спешност. Първо е нужен закон за изборите", подчерта Меркел.
 
Путин уточни, че е било договорено мисията на наблюдателите от ОССЕ  да стигне и до пунктовете за съхранение на (изтеглените от фронтовата линия) тежки оръжия. 
 
"Отделихме много внимание на въпросите на сигурността и се договорихме по редица пунктове за това, което следва да бъде свършено в най-близко време с оглед на по-нататъшното решаване на въпросите, свързани с разделянето на враждуващите страни", съобщи той. 
 
Според него лидерите са се разбрали да бъде продължен изборът на онези точки и места, където тази работа може да върви, като уточни, че "на две места това разделяне вече е извършено".
 
Путин изрази съжаление, че решаването на хуманитарните проблеми в Югоизточна Украйна практически е блокирано и няма никакъв напредък.
 
На пресконференцията говори и френският президент Франсоа Оланд, който също постави ударението върху незабавната подготовка на избори в Донбас. 
 
"Това ще бъде основна задача на нашите министри в близките дни", каза той, разказвайки за основните пунктове на пътната карта за изпълнение на Минските споразумения.
 
Той поясни, че в сферата на сигурността "следва да се контролира незабавното и пълно спазване на прекратяването на огъня, на изтеглянето на оръжията, а също да се определи в кои части на украинската територия още има трудности по изпълнението на тези решения. Необходимо е при решаването на въпросите на сигурността да избегнем онези недоразумения, които се случиха миналото лято", добави френският президент.
 
Оланд специално подчерта, че "срещата на върха в Нормандски формат остава единствената рамка, в която може ефективно да се решава украинският проблем".
 

Много въпроси без отговор около идеята за въоръжена мисия на ОССЕ в Украйна

Разполагането на въоръжена полицейска мисия в Източна Украйна все още не е напълно уредено, а около плана така, както е предложен от украинския президент Петро Порошенко, продължава да има някои отворени въпроси, казаха днес дипломати, цитирани от ДПА.

След вчерашните срещи с ръководителите на Русия, Германия и Франция в Берлин, така наречения "нормандски формат", Порошенко каза, че страните са излезли с пътна карта за мир в Източна Украйна, включително за разполагане на въоръжена мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

"Няма никаква конкретна инициатива на масата", каза дипломат във Виена, където е централата на ОССЕ.

В момента в Източна Украйна има 600 невъоръжени наблюдатели на организацията. За създаване на отделна полицейска мисия ще е нужно съгласието на всички членуващи в нея страни, включително на Русия.

Членките на ОССЕ ще трябва да дефинират предварителните условия за сигурност, които трябва да са налице, за да бъдат изпратени подобни въоръжени наблюдатели в Украйна, както и задачата, която тези наблюдатели ще изпълняват, каза друг дипломат.

Наблюдателите на ОССЕ не са носили оръжие в нито една мисия, в която са участвали досега, заяви говорител на организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят