Норвегия е най-добрата държава за отглеждане на деца

Норвегия е най-добрата държава за отглеждане на деца

Най-добрата страна за отглеждане на деца в света е Норвегия, показва нов глобален индекс, който е част от публикуван в сряда доклад на Световната здравна организация, детския фонд на ООН УНИЦЕФ и научното списание "Лансет". Индексът обхваща 180 държави от цял свят с различно финансово състояние, като са измерени показатели като майчина и детска смъртност, достъп до здравни услуги, материални и хигиенни условия, образование, хранене, защита от насилие, климат и околна среда. Като основни заплахи в доклада се посочват замърсяването, климатичните промени и вредния маркетинг на нездравословни хранителни продукти, отговорни за стряскащи нива на затлъстяване.

В топ 5 на най-добрите страни по измерените показатели са Норвегия, Южна Корея, Нидерландия, Франция и Ирландия. Като цяло сред първите 30 държави преобладават страни от Европа. България е на 45-то място в индекса. Преди нея са класирани Китай (43), Северна Македония (40), САЩ (39), Саудитска Арабия (36).

Любопитна подробност е, че северната ни съседка Румъния е класирана чак на 80-то място в индекса, а с една позиция преди нея на 79-то място е Русия, изпреварени от Палестина (78), Либия (74)

На дъното на индекса очаквано са най-бедните страни от Африка - Централна Африканска Република (180), Чад (179), Сомалия (178), Нигер (177) и Мали (176).

Според доклада най-бедните държави трябва да направят повече, за да осигурят по-здравословен живот на децата, но високите нива на въглеродни емисии, основно от по-заможните страни, застрашават бъдещето на всички деца. "Ако глобалното затопляне надхвърли 4 ° C до 2100 година в съответствие с текущите прогнози, това би довело до пагубни последици за здравето за децата, поради повишаващите се нива на океана, горещини, разпространение на заболявания като малария и денга и недохранване", се казва в доклада.

Индексът показва, че децата в Норвегия, Южна Корея и Холандия имат най-голям шанс за оцеляване и благополучие, докато децата в Централноафриканска република, Чад, Сомалия, Нигер и Мали са с най-лоши шансове. Въпреки това, когато авторите вземат предвид въглеродните емисиии на глава от населението, водещите страни изостават - Норвегия се класира на 156-то място, Южна Корея (166), а Холандия (160). Всяка от трите отделя 210% повече въглеродни емисии на глава от населението от целите си за 2030 г. Съединените американски щати (САЩ), Австралия и Саудитска Арабия са сред десетте най-големи замърсители.

Докладът, изготвен от 40 експерти в областта на детското развитие, здравеопазването и др. области, отчита, че дори в добре развити страни, децата не живеят добре.

Въпреки че през последните години има подобрение в средата за отглеждане на деца, днешните непълнолетни са изправени пред предизвикателството да имат несигурно бъдеще. Като основни проблеми са изтъкнати климатичните промени, екологичното замърсяване, конфликтите и миграцията, социалното неравенство, а също и вредният търговски натиск чрез агресивни реклами на вредни храни, тютюневи изделия и др.

Държавите трябва да преразгледат своя подход към здравето на децата и юношите, за да гарантират, че ние не само се грижим за децата си днес, но и защитаваме света, който те ще наследят в бъдеще", казва бившият министър-председател на Нова Зеландия и съпредседател на комисията, изготвила доклада, Хелън Кларк.

Докладът включва конкретни препоръки като спиране на вредните емисии, нови политики и инвестиции в здравето и правата на децата, включване на децата във вземането на решения и политиката, затягане на националните законодателства срещу вредния търговски маркетинг.

"От климатичната криза до затлъстяването и вредния търговски маркетинг децата по света трябва да се изправят срещу заплахи, които бяха немислими само преди няколко поколения", каза Хенриета Форе, изпълнителен директор на УНИЦЕФ. "Време е за преосмисляне на детското здравеопазване, което поставя децата на първо място в програмата за развитие на всяко правителство и поставя благосъстоянието им над всички остнали съображения", посочи тя.

"Този доклад показва, че световните лидери твърде често се провалят по отношение на днешните деца и младежи: не успяват да защитят здравето им, не успяват да защитят правата им и не успяват да защитят тяхната планета", каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус. "Това трябва да бъде призив за събуждане, за да инвестират в здравето и развитието на децата, да гарантират, че гласовете им са чути, да защитават правата им и да изграждат бъдеще, подходящо за децата", допълни той. 

Споделяне

Още от Общество