“Норвегия Еър” с историческа сделка за над 21 млрд. долара

“Норвегия Еър” с историческа сделка за над 21 млрд. долара

Нискотарифната авиокомпанията “Норвегия Еър Шатъл” (Norwegian Air Shuttle) подписа най-голямата сделка в историята на европейската авиация за доставката на 222 самолета на обща каталожна стойност над 21.6 млрд. долара, съобщиха от компанията.  

Доставките на самолетите ще започнат през 2016 г. Целта е подмяна на авиопарка и увеличаване на дестинациите. Поръчката включва 122 самолета “Боинг” и 100 машини “Еърбъс А320”. Това е първата поръчка на норвежката компания за самолети “Еърбъс”. 

Компанията прави рекордната покупка на самолети залагайки на възстановяването на европейския пазар.

“Днес е исторически ден за “Норвегия Еър Шатъл”. Поръчката, която се превърна в най-голямата в историята на европейската авиация, бележи важен момент в десетгодишната история на компанията“, заявява Бьорн Кьос, който е най-големият акционер и главен изпълнителен директор на компанията.

Тези нови самолети ще позволят на норвежците да станат един от доминиращите играчи на европейския пазар", прогнозира анализаторът в  Swedbank Ханс Ерик Якобсен.

В поръчката има опция за купуването на още 150 самолета от двата авиопроизводителя, ако норвежката компания реши.

“Норвегия Еър Шатъл” е втора по оборот сред скандинавските авиопревозвачи след шведската SAS. Акциите ѝ се търгуват  на фондовата борса в Осло. Компанията разполага в момента с над 60 самолета, които покриват повече от 100 маршрута. Служителите ѝ са около 2500. За последните пет години е увеличила пътниците си от 3 милиона годишно на 16 милиона през 2011 г.

Споделяне

Още от Бизнес