Норвегия и Великобритания най-икономично ползват нефт, газ и въглища

Норвегия и Великобритания най-икономично ползват нефт, газ и въглища

Норвегия и Великобритания са най-икономични в ползването на енергийни ресурси като нефт, природен газ и въглища, сочи изследване на Оксфордския университет, извършено сред 41 държави с различно ниво на въглеводородни запаси и на технологично и икономическо развитие.

 

Според доклада държавите, богати на енергийни ресурси, са по-безотговорни в използването им.

 

Класацията е извършена на базата на сравнение на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава на население с нивото на изхвърляните от съответната държавата въглеродни емисии. Така било установено, че за всеки изработен долар от своя БВП Норвегия е изхвърлила едва 0.19 кг въглероден двуокис във въздуха. Във Великобритания всеки долар и довел до 0.22 кг парникови емисии.

 

Анализът посочва, че сред причините Норвегия да има най-високо енергийно ефективно и екологично производство са високите акцизи върху горивата и екологичното съзнание на населението. Във Великобритания отличните резултати са постигнати с вложения в новите технологии.

 

Това обаче може да се промени, тъй като и двете държави разработват големи нефто-газови находища в Северно море, а Норвегия вече е достигнала своя предел на енергийна ефективност при сегашната си икономическа структура.

 

Изследването дава повод на учените да направят извода, че богатите на енергийни ресурси държави не са склонни да пестят и сред най-големите емитенти на въглеродни емисии са Саудитска Арабия, Ирак, Русия, Китай и Южна Африка.

Споделяне

Още от Greenpool