Норвегия открива почетно генерално консулство в България

Норвегия открива почетно генерално консулство в България

Норвегия ще открие почетно генерално консулство в София, след като през миналата година официално закри посолството си у нас, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Консулството ще бъде със седалище в София и консулски окръг обхващащ територията на България, без областите Шумен, Варна, Добрич и Бургас, които се покриват от почетното консулство на държавата във Варна.

Норвежката страна мотивира желанието си да открие консулството в България със закриването на посолството си на 30 юни 2016 г., както и с желанието си за развитие на двустранните отношения във всички сфери от общ интерес между Норвегия и България.

За почетен консул Норвегия иска да назначи Венцеслава Янчовска-Иванова.

Кабинетът прие и решение, с което оттегля съгласието си Ивар Свенсон да изпълнява функциите на почетен генерален консул на Кралство Швеция в София.

Със същото решение правителството даде съгласие за назначаването на Зоя Паунова на поста. Промяната се извършва по искане на шведската страна. Тя мотивира желанието си с молбата на Ивар Свенсон да бъде освободен от заеманата длъжност, както и с голямото си доверие към Зоя Паунова.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?