Норвегия отново е най-доброто място за живеене в света

Норвегия отново е най-доброто място за живеене в света

Най-доброто място за живеене в света е Норвегия, а най-лошото – Зимбабве. Това показва публикуваната в четвъртък годишна класация на Програмата на ООН за развитието (ПРООН), в която България е поставена на 58-ма позиция.

Класацията се прави на основата на индекс за човешкото развитие, който отчита показатели като индивидуалния икономически просперитет, равнището на образование и продължителността на живота.

В 20-тата класация на ПРООН на първите три места са Норвегия, Австралия и Нова Зеландия, а на последните – Нигер, Демократична република Конго и Зимбабве.

По показателя продължителност на живота води Япония с 83.6 години. На обратния полюс е Афганистан – 44.6 години.

Лихтенщайн е страната с най-голям годишен доход на глава от населението - 81 011 долара, което е 460 пъти повече от Зимбабве, където годишният доход на глава от населението е 176 долара.

Спрямо миналата година най-значително придвижване в класацията отбелязват САЩ - от 13-то на 4-то място - и сериозно засегнатата от финансовата криза Исландия, която се смъква от 3-то на 17-то място.

Представители на ПРООН уточниха, че заради промени в метода на изчисление тази година данните не са изцяло съпоставими. Заради трудности с получаването на необходимите данни от някои страни само 169 от общо 192 държави членки на ООН са класирани. Сред отсъстващите е Северна Корея.

Според класацията си страните са подредени в четири основни групи – първите 42 страни са в категорията "Много висока степен на човешко развитие", а следващите 43, сред които и България, са в категорията "Висока степен на човешко развитие".

В миналогодишния доклад България бе на 61-во място, а две години по-рано – на 56-то.

С 58-то си място тази година страната ни е на най-задна позиция сред всички страни от Европейския съюз.

За сравнение тази година в нашата група на по-предни места са страни като Черна гора (49), Румъния (50), Хърватия (51), Либия (53), Малайзия (57), а на по-задни – Сърбия (60), Албания (64), Русия (65), Украйна (69), Македония (71), Бразилия (73), Турция (83).

Тазгодишният доклад насочва вниманието си върху дълготрайните тенденции, като оценява развитието в 135 страни от 1970 година досега.

Според доклада само три страни имат по-нисък индекс на човешкото развитие спрямо 1970 година. Това са Конго, който е раздиран от конфликти от 90-те години, Замбия, засегната от спада на цената на медта, която изнася, и Зимбабве, където инфлацията достигна 500 милиарда процента преди 2 години.

Страната, която е напреднала най-много през изминалите 40 години, е Оман заради големия напредък в областта на здравеопазването и образованието. Следва Китай благодарение на удивителния си икономически растеж.

Като цяло неравенството в Чехия е най-малко, а най-голямо е в Мозамбик.

В Холандия има най-малко неравенство между половете, а в Йемен – най-голямо.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят