Българското правителство спря парите за НПО през 2012

Норвегия подкрепя гражданския сектор у нас с близо 12 млн. евро

Другият централен приоритет е образованието на ромите

Докато българската държавата абдикира от подкрепата за неправителствения сектор  у нас, Норвегия вдига шесткратно помощта си за него – близо 12 млн. лв. от 2013 до 2016 г. Още толкова ще отидат и за образование на ромите в опит да се спре проблема с миграцията им към Западна Европа. Това стана ясно на среща на посланика на Норвегия у нас Гюру Катарина Викьор и министъра по еврофондовете Томислав Дончев с журналисти.

На нея беше представен финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) за периода 2009 – 2014 г. с общ бюджет от 126.6 млн. евро. Този инструмент е известен у нас като Норвежката програма, защото северната страна осигурява 97% от средствата, а останалите идват от Исландия и Лихтенщайн.

Ще бъдат подпомогнати проекти в областите на енергетика, околна среда, здравеопазването, културно наследство, правосъдие и вътрешни работи, деца и младежи в риск, стипендии. Средствата ще бъдат вложени в общо 15 тематични програми.

Силен интерес от НПО

Първата стартирала програма в края на 2012 г. е Фондът за неправителствени организации (НПО), като интересът е голям, каза посланик Викьор. Тя посочи, че финансиране ще се отпуска за борбата с дискриминацията, социалното включване, защита правата на човека, устойчиво развитие и опазване на околната среда.

Оператор на програмата за подкрепа на НПО с бюджет от 11.8 млн. евро е институт “Отворено общество” в партньорство с фондация “Работилница за граждански инициативи”.

Вече е приключила процедурата за набиране на оценители по проектите. В края на януари се очаква да бъде обявена първата покана за набиране на предложения, а до 2016 г. ще бъдат проведени още два конкурса.

В същото време след нулевата 2012 г. за финансиране на гражданския сектор от страна на държавата, в момента се водят преговори с Министерството на финансите за отпускането на малка сума за финансиране на малки проекти. Става въпрос за около 500 хил. лв., с които да бъдат подпомогнати проекти от 5000 до 10 000 лв., уточни министър Дончев, който отговаря за гражданския сектор. По думите му през март ще е ясно дали ще има пари за финансирането на “типично граждански прояви” като например “стимулиране на доброволчеството”.

До 2011 г. държавата даваше между 800 хил. и 1.2 млн. лв. годишно на гражданския сектор. През 2011 г. сумата падна на 300 хил. лв., а през 2012 г. - нула лева. Освен от бюджета, ГЕРБ спря и възможността на НПО-та да получат финансиране от еврофондовете. Така единственият им източник останаха Норвежката и Швейцарската програма.

“Като българин не се чувствам толкова комфортно, развитието на гражданския сектор да е приоритет само на чужди донори”, каза министър Дончев.

Обучават “пътуващите роми” с 12 млн. лв.

Ромите, които са  сред социално уязвимите групи, са друг основен приоритет за финансиране по механизма на ЕИП за този програмен период, посочи посланик Викьор. Това обаче няма да става с отделна програма, а чрез хоризонтални мерки, което означава, че поне 10% от бюджета по всяка една от 15-те програми ще бъде насочен към проекти свързани с ромското включване. Предимство ще имат инвестиции в децата и младежите.

Норвегия, както и други европейски страни, има проблем с роми. Там “пътуващите роми”, които просят, идват основно от Румъния, посочи посланик Викьор. По думите ѝ българските роми в Норвегия са около 500. Норвежкото общество е решило да се инвестира в подобряване на условията им у дома, като образованието е ключът, чрез който те могат да бъдат приобщени в обществото и да се подобри стандартът им на живот, посочи посланик Викьор.

За съдебната система и затворите – 10 млн. евро

За подпомагане на съдебната реформа и подобряване на достъпа до правосъдие, за което България е критикувана редовно в докладите на Европейската комисия, са планирани 10 млн. евро.

За въвеждането на системата за електронно призоваване по делата са предвидени 3 млн. евро.

Останалите пари ще отидат за подобряване на условията в българските затвори. Ремонт ще се прави на затворите в Бургас и Варна, както и две общежития в близост до двата морски града. Ще бъдат модернизирани медицинските центрове в затворите в София и Ловеч, съобщи преди време правосъдният министър Диана Ковачева. В случай, че останат пари след провеждането на търговете, може да бъдат ремонтирани още места за лишените от свобода, каза министър Дончев.

Договорът с Норвегия по програмата “Правосъдие и вътрешен ред” предстои да бъде подписан през февруари. Точната дата и посещението на норвежкия министър се пазят в тайна заради заложническата драма в Алжир, при която загинаха петима норвежци, посочи посланик Викьор.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?